iPhone 4

    iPhone 4

    Ieri a aparut noul iPhone. O revolutie in cum vor fi tele­foanele de acum in colo. Sa zicem. Daca ne luam dupa Apple.

    Designul este unul nou pt Apple, o schimbare radicala fata de gen­er­ati­ile anterioare de iPhone. Spatele nu mai este rotund, ci este drept; exista spatii libere, ca niste taieturi in cadrul metalic de pe marginea exterioara si totul este parca un pic mai colturos. Cadrul metalic reprezinta antena tele­fonu­lui, aceasta fiind o chestie noua si in­tere­san­ta. Ramane de vazut daca intradevar ofera receptie mai buna, mai ales in America, unde toata lumea se plange de AT&T.

    O chestie noua pe noua pe care a introdus-o Apple o reprezinta Retina Display. Aceasta este un nou tip de display cu de 4 ori mai multi pixeli pe arie. Astfel se ajunge la 326 de pixeli pe inch adica aprox­i­ma­tiv 128 pixeli pe inch. Pixelii au un diametru de doar 78 mi­crometrii, astfel fiind mai mici decat cat poate ochiul distinge. Aceasta este o tehnologie care deocamdata nu are egal pe piata tele­foanelor, dar probabil in jumatate de an si altele vor ajunge aici. Totodata, ea marcheaza sfarsitul unui capitol important in dez­voltarea ecranelor, deoarece nu mai are rost dez­voltarea unor pixeli mai mici, deci de acum in colo im­bunatatir­ile se vor face strict in domeniul con­trastu­lui, unghiului de viz­ibil­i­tate si a timpului de raspuns.

    In sfarsit au auzit cei de la Apple de mul­ti­task­ing. Ei zic ca doar acuma ii facut cum trebuie, dar totusi, le-a luat muuult prea mult timp. Alta aditie "noua" a fost FaceTime, aka video calls. Cei de la Apple s-au milogit de noi si  au pus o camera in partea din fata a iPhone-ului. Arata destul de bine video callul, dar problema este ca se face doar prin wireless, prin 3G nu se poate face inca. Asa ca puteti face apeluri video doar cand aveti o retea wireless la dispozitie, iar deobicei cand aveti asa ceva la indemana, aveti si un calculator in apropiere, de pe care este mai com­fort­a­bil sa faceti aceasta.

    In schimb, camera din spate a ramas la 5 Megapixeli, dar s-a marit senzorul, astfel im­bunatatind ISO-ul camerei. Are zoom digital 5x, LED flash si tap-to-zoom, care nu sunt lucruri noi. Pentru 5$ se poate cumpara editorul video iMovie, cu ajutorul caruia se pot edita pe telefon filmarile HD facute cu camera si apoi se pot incarca pe diverse siteuri. Aplicatia este destul de im­pre­sio­n­an­ta, cu multe efecte.

    Con­siderand faptul ca deocamdata AppStore contine cele mai multe aplicatii si im­bunatatir­ile hardware, eu zic ca acum iPhone este o achizitie care se merita, dar s-ar putea ca in 6 luni lucrurile sa nu mai fie deloc asa.