RSS Reader

    RSS Reader

    Cum mie imi place sa citesc multe stiri pe internet, tot timpul caut RSS readere noi. La Google Reader nu imi place interfata, cum sunt prezentate feedurile si unde sunt butoanele. FeedDemon, un RSS Reader pt desktop care poate fi sin­cronizat cu Google Reader, ultima oara cand l-am incercat avea ceva buguri la display, se baza pe rendering engineul de la IE etc, intrun cuvant m-a cam enervat. Am mai incercat si Netvibes, care avea o interfata destul de faina, dar dupa un timp pur si simplu nu mi-a mai updatat feedurile. Orice am facut cu ele, nada. Asa ca a trebuit sa renunt si la asta.

    Dar am gasit alte readere in­tere­sante.

    Primul ar fi Feed­Squares, care este on extensie pentru browsere, dar care este doar pentru Chrome si Android. Se integreaza cu Google Reader, preia de acolo toate feedurile, deci basically e doar un skin super-shmenos. Are o interfata faina, dar pre­viewurile se updateaza prea rar si feedurile se incarca mai incet decat la celelalte. Feedurile nu pot fi aranjate inca in ce ordine vrei tu si daca ai multe feeduri separate, devine o incalceala mare totul, chiar daca ele pot fi organizate pe foldere. Interfata nu poate fi schimbata prea mult deocamdata, singurele optiuni fiind o tema deschisa la culoare si una inchisa. Fiind inca destul de recent, sa speram ca vor reusi sa im­bunatateas­ca per­for­man­tele si sa permita un pic mai multa cus­tomizare.

    Al doilea este Feedly. Si acesta este o extensie pentru browsere, dar exista si pentru Firefox, Chrome, Safari 5, iPhone. Acesta deja a ajuns la versiunea 3, deci e mai bine slefuit. Si acesta este bazat pe Google Reader.  Are deasemenea integrare cu Twitter, Amazon, Google Stocks, Flickr si Youtube, prezentand reactiile uti­liza­to­rilor la articole, produse disponi­bile spre vanzare legate  de articolul curent etc. Interfata din default imi place mult, nici nu m-am chinuit sa o schimb, dar am vazut ca sunt ceva setari pentru a schimba culorile. O chestie care ma deranjeaza puternic este un bug la prezentarea "Links shared by friend". Imi arata corect numarul de linkuri necitite, dar nu mi le arata nicicum, trebuind sa intru in Google Reader pentru a le marca manual acolo. Are mai multe moduri de a prezenta feedurile si are un algoritm inteligent de sortare, pe baza caruia articolele care considera ca imi vor place mie mai mult sunt puse in­tot­deau­na sus. In ultima vreme tot mai des are dreptate :D.

    RSS readerul cel mai recent descoperit de mine este Good Noows. Acesta este inca in stadiu beta, dar arata bine deja. Acesta nu se bazeaza pe Google Reader si din pacate nici nu are optiune de a importa OPML-uri cu liste de RSS feeds. Dar are o sursa destul de bogata de feeduri integrate care trebuie doar selectate si sunt gata pentru a fi citite. Sunt 7 moduri de prezentare a ar­ti­colelor, de la patratele de diverse marimi la simplu insirate una sub alta, cu accent pus pe pozele din articol sau doar un mic thumbnail. Logarea se face cu ajutorul contului de Twitter, Facebook, Google, Yahoo sau LinkedIn. Se pune un accent destul de puternic pe content sharing, cu un singur click putandu-se pune pe Twitter, Buzz, Facebook, Yahoo, email si chiar pe diverse servicii IM prin in­ter­medi­ul Meebo. Alta chestie un pic deranjata e ca articolele nu se deschid intr-un fel de popup box in aceasi pagina ci automat se deschide un tab nou cu linkul ar­ti­colu­lui, ceea ce mie un pic mi se pare impractic. De asemenea, nu se pot diferentia usor feedurile citite de cele necitite. Singura diferenta este ca textul este mai gri, dar pozele raman la fel. Asta este cel mai deranjant in formatul cu imagini mari, unde ele atrag atentia asupra unui articol. Sa speram ca pana lanseaza o versiune finala vor reusi sa im­bunatateas­ca aceste lucruri.

    Deocamdata eu folosesc Feedly, de cateva luni bune chiar. Insa voi continua sa urmaresc cu atentie si celalalte doua Readere, dar daca vor merita trecerea la ele.