Concursul de fizica Schwartz

    Concursul de fizica Schwartz

    In fiecare an prin noiembrie se or­ga­nizeaza concursul memorial de fizica "Schwartz", in onoarea fostului profesor de fizica si chimie de la liceul Ady Endre, Schwartz Lajos. Anul acesta concursul s-a tinut in data de 13 noiembrie.

    Au fost cateva probleme or­ga­ni­za­torice, sponsorul principal de pana acuma (Microsoft) s-a retras, si concursul de fizica Vranceanu-Procopiu a fost in aceasi zi. Desi amandoua con­cur­surile si-au schimbat data de organizare pentru a evita supra­punerea :)). Pentru mine in schimb a iesit numai bine aceasta supra­punere: a lipsit prin­ci­palul concurent si astfel eu am iesit pe locul 1 :D.

    Eveni­men­tul consta din 3 concursuri diferite. Primul este un concurs de fizica si chimie. Sunt 10 probleme in total, 8 de fizica, 2 de chimie. Nu trebuie data rezolvarea, doar raspunsul final, uneori cu formula, alteori doar valoarea concreta. De chimie desigur nu m-am atins (la o problema am pus la nimereala, dar am gresit valenta azotului). La partea de fizica iar a aparut fenomenul care din pacate apare tot mai des si pe la olimpiada si lotul de fizica: repetarea prob­lemelor. Toate cele 8 probleme de anul acesta le-am vazut in subiectele din anii trecuti. La 2 probleme nici nu m-am chinuit sa le mai rezolv, am trecut din cap rezultatul (pe care l-am retinut pentru ca era ridicol: de pe un o fotografie de 4*5 a ecranului unui osciloscop trebuia sa determini ca defazajul unui circuit - era de 46 de grade). Problemele nu au fost foarte complicate sau grele, dar unele au avut un text cam ambiguu in opinia mea: la o problema cu fotografii stro­bo­scop­ice (domnului Bartos ii plac foarte mult aceste probleme, ma­jori­tatea fiind bazate pe ex­per­i­mente facute de el insusi) pe desen era trecut "cm" dar in text zicea ca "distanta totala parcursa de bile este de ordinul zecilor de cen­timetri". Eu am luat di­viz­iu­nile ca fiind intre centimetri si nu mi-a dat bine, asa ca banuiesc ca era 10 centimetri intre diviziuni, ceea ce nu coincide cu ce era scris pe grafic.

    Al doilea concurs este concursul de ex­per­i­mente "Trioda". Acesta este un concurs foarte ciudat, in sensul ca nu este o cerinta bine definita. Elevului ii este prezentat un experiment, primeste un tabel cu 10-20 de masuratori (deobicei efectuate cu precizie mare) si se cere sa se gaseasca ceva ce nu ii bine pe acolo. In ultimii doi ani a fost ceva cu elec­tron­i­ca la care nu stiam nimica, asa ca dupa 10 minute am iesit. Anul acesta in schimb a fost ceva mai simplu, dar a fost atat de simplu, incat mie nici prin cap nu mi-a trecut ca la asta s-a referit domnul Bartos.

    Ex­per­i­men­tul era un resort care avea la capat mase din fier diferite. Cu un elec­tro­mag­net se prindea masa de fier, iar dupa ce i se dadea drumul, cu ajutorul unei porti optice (a carei precizii a fost marita de catre domnul Bartos pana la 10^-8^ secunde) se masoare perioada de oscilatie. Am primit un tabel cu perioada in functie de masa, cu masuratori pentru 16 mase diferite si pentru 2 resorturi, legate individual iar apoi legate in paralel. Eu cand am vazut ma­sur­a­to­rile, am crezut ca va fi vorba despre ceva aproximare la oscilatie, ca nu ar fi perfect si­nu­soidala. Stiam ca masa resortului in­flu­enteaza perioada si stiam si formula cu acel m~r~/3, dar nici prin cap nu mi-a trecut sa fie ceva atata de "banal", asa ca iarasi nu am facut nimica la Trioda (mi-a si reprosat domnul Bartos asta), dar de data aceasta din pura prostie/neatentie, nu din nestiinta, ca in anii trecuti.

    Ultimul concurs a fost cel de cultura generala din fizica. Acesta este pe echipe. Ca in fiecare an de pana acuma, mi-am gasit doi prieteni cu care ne-am distrat si am ras cam tot timpul con­cur­su­lui si am si castigat :)). Nu stiu de unde au or­ga­ni­za­torii atatea seturi de Quatrene, pentru ca de cel putin 2 ani, in fiecare an asta face parte din premiul cas­ti­ga­to­rilor de la concursul de cultura generala, si au si sa dea la unii profesori care tin conferinte.

    Asta este un aspect tare misto al eveni­men­tu­lui, ca domnul Bartos are multe cunostinte, si invita in fiecare an cerc­eta­tori si doctori in fizica sa tina cateva prezentari pe diverse teme. Deobicei prezen­ta­torii sunt din Ungaria si vorbesc in limba maghiara, iar traducerea din pacate nu este chiar cea mai buna.  Anul trecut una din prezentari a fost despre lasere si istoria lor, alta despre CERN si inca una cu ex­per­i­mente de mecanica fluidelor (asta a fost chiar im­pre­sio­n­an­ta, mai ales ca toate ex­per­i­mentele erau usor de realizat si acasa).

    Anul acesta au fost tot trei prezentari: prima despre Gömböc, a doua despre exoplanete, iar a treia despre com­put­eri­zarea ex­per­i­mentelor de fizica din scoala (nu prea stiu despre ce a fost ultima ca m-am carat la un episod de House :D).

    This photo shows a
Gomboc.
    Image via Wikipedia

    Prezentarea de­spre Göm­böc a fost facuta chiar de catre unul din de­scoper­i­torii acestuia, dr. Domokos Gábor. A fost o prezentare foarte in­tere­san­ta, atat despre pro­pri­etati cat si despre istoria Gömböc, si am avut ocazia sa vad pentru prima oara un Gömböc in real life. Gömböc este un corp convex si omogen care are doar doua stari de echilibru, una stabila si una instabila. Mult timp s-a banuit ca nu exista, dar in 2006 s-a dovedit existenta sa, iar in 2007 a si fost fabricat. A fost simbolul Ungariei la Shanghai World Expo, unde a avut mare succes, datorita sim­i­lar­i­tatilor cu filozofia chineza. Chinezii cred ca totul din natura este format din doua puncte de echilibru, Yin si Yang, iar pentru ei Gömböc a fost intruparea acestei filozofii.

    Prezentarea despre exoplanete a fost tinuta de catre un doctorand din Szeged. Ce m-a remarcat mult este precizia cu care se pot masura vitezele radiale ale planetelor: de ordinul metrilor pe secunda :O. Ma rog, cand ai nevoie de cooling tubes pentru senzorul CCD al unui aparat foto, e clar ca lucrurile sunt rulate muuult peste limita normala.

    In final a fost un concurs ok, m-am ales cu 200 RON, ceea ce sigur nu s-ar fi intamplat daca as fi mers la Procopiu. Dar de mers nu cred ca voi mai merge la anu :)) (pot merge si studentii de anul 1).