Andrei Plesu

    Andrei Plesu

    De obicei, nu ascult podcasturi sau stiri in format audio, deoarece mi se pare greu sa ma concentrez la ceva exclusiv audio si ma plictisesc repede. Imi place mult mai mult sa citesc stirile, mai ales ca pot citi foarte repede. Dar de data aceasta am gasit ceva care sa ma poata tine captivat pe durata pro­gra­mu­lui.

    Andrei Plesu a fost in­ter­vievat de catre Hotnews despre diverse teme actuale, in special politice. Parintii mei l-au descarcat si l-au ascultat, iar eu, in timp ce imi faceam ceva teme, am tras cu urechea si mi-au atras atentia anumite chestii, iar apoi am ascultat si restul in­ter­vi­u­lui.

    Printre primele subiecte abordate a fost si Wikileaks, despre care vorbeste toata presa. Andrei Plesu considera ca a fost umflat subiectul, deoarece nu s-au aflat lucruri per­icu­loase din acele documente, ci mai degraba "lucruri picante". Mai important este faptul cum s-a putut intampla o asemenea scapare de informatii. De asemenea, el l-a criticat pe Julian Asange, pro­pri­etarul Wikileaks, pentru ca a facut publice aceste informatii fara sa trieze, doar pentru a ajunge pe prima pagina a ziarelor.

    Plesu a mentionat doua anecdote care arata ca la romani este Wikileaks tot timpul, nu trebuie sa te chinui sa obtii informatii, ele vin pe tava.

    Cand eram la MAE, mi s-a instalat un telefon special, cu circuit inchis, unde, ca sa poti vorbi, ca sa nu mai auda nimeni nimic, trebuia sa apesi pe un buton, pe care scria SECURE (n.r. pronuntat ca in engleza). Vorbeam, imi aduc aminte, odata, ca vorbeam cu ministrul de atunci de interne, Dejeu, suntem in 1998, care imi spunea: dom' ministru, acu apasam pe SECURE (n.r. pronuntat ca in romana). Telefonul ala era presupus sa nu aiba decat acest circuit inchis. Ei bine, pe acest telefon a sunat odata cineva, eram in biroul meu, si vocea pe care am auzit-o era o voce de tipul asta: alo, Marilena? Nici n-am stiut cum sa reactionez, am zis: aici e ministerul de externe. Zice: a, pardon, greseala, si a inchis. Prin urmare, la noi lucrurile astea ar avea un aspect mult mai cara­gialesc, mai simpatic, mai bonom.
    Pot sa va mai spun tot ca anecdota, a fost un moment cand ne pregateam sa intram in NATO, cand ni s-a cerut ca in tarile NATO sa desfiintam camerele din ambasade care au o instalatie de izolare speciala. Adica, daca vrei sa discuti ceva care nu trebuie sa fie auzit, te duci intr-o camera anume, unde stii ca esti izolat fonic. Ei, bine, am avut probleme sa decidem asta, pentru ca am descoperit cu acest prilej ca, de obiecei, aceste camere, erau camere in care se tineau borcanele cu muraturi ale tuturor membrilor ambasadei si ca oamenii erau incomodati de faptul ca acuma, brusc, nu mai au un loc de depozit. Cum sa spun, Wikileaks in Balcani e ceva mult mai distractiv.

    O alta remarca a domnului Plesu care mi-a atras atentia a fost ce a zis despre o discutie care a avut loc intre Liiceanu si Basescu:

    Am vazut de curand ca Liiceanu a facut o declaratie de stupoare in fata unei fraze a lui Traian Basescu, ca primii zece ai lui Ceausescu au fost buni. Foarte ciudata, in­ex­plic­a­bi­la, de neinteles. Ideea era cat e bine sa stai ca presedinte in functia suprema, si ca doua mandate sunt destule. Atunci el a spus: da, daca Ceausescu statea numai primii zece ani era bine. O gafa! O gafa! Cum sa fie bine? Cine a trait perioada aia stie foarte bine ca primii zece ani au fost anii and s-a manifestat din plin delirul ceausist al ad­min­is­tratiei comuniste. Respectiv, sunt anii cand au aparut tezele din iulie, care au fost un sut in gura culturii autohtone, perioada cand avortul a fost interzis, ceea ce a provocat victime, perioada in care micul experiment cu mandatarii a fost suspendat si s-a revenit la rigorile economiei plan­i­fi­cate. N-a fost nimic pozitiv in acei ani. A fost mult mai rau dupa, dar asta nu-i un mod de a stabili calitatea unei guvernari.

    O sa zic acest citat de acum incolo, cand mai aud batrani care zic ca ce bine o fost pe vremea lui Ceausescu, ca atunci s-o construit metroul din Bucuresti, ca avea toata lumea loc de munca si locuinta. Dar despre penuria al­i­mentelor de ce nu se zice nimica? Despre cozile la care statea de la ora 5 dimineata doar pentru a obtine un litru de lapte? Si exista lucruri mai importante decat lumea fizica, si anume libertatea de a crede ce vrei si libertatea de exprimare.

    Tara acuma merge cum merge nu doar din cauza con­d­u­ca­to­rilor ei, ci si a locuito­rilor. Daca nu ar fi atatia oameni care se pen­sioneaza de boala fara sa fie bolnavi intr-adevar , daca nu ar incerca 99% din romani sa obtina un profit imediat, fara a se gandi deloc la ce va fi in viitor, tara ar merge mult mai bine. Credeti ca daca un Popescu X-ulescu oarecare ar fi pus ca presedinte, ar face o treaba mai buna decat Basescu? Sau ca ar indrepta mai putini bani spre firmele sale? Keep dreamin'

    Este imposibil de a trece cu vederea peste stilul literar pe care il are domnul Plesu si peste "de­scrier­ile" date unor politi­cieni importanti.

    Crin Antronescu vorbind despre superficialitate e o fabula in sine.

    Tipul asta de a vorbi a lui Victor Ponta este de un nivel care nu poate fi clasat. Daca reactia la Traian Basescu se pune in termenii astia (n.r. Dracu), n-ai cum sa nu treci de partea lui Traian Basescu.

    Despre Traian Basescu: Printr-o anumita neglijenta a spon­tanei­tatii, el a instituit un tip de tensiune publica, de natura sa otraveasca orice episod al vietii noastre politice.

    Eu nu stiu cine este domnul Antonescu. E un baiat flexibil, maleabil. Nu am auzit de la el nimic consistent in materie de con­struc­tie politica.

    Poate o sa ma apuc si eu sa citesc ceva literatura romana mai serioasa, scrisa de domnul Plesu. Efectele benefice ale in­ter­vi­urilor online: mirac­u­loase, asa-i?

    Tot interviul se poate gasi in intregime pe siteul Hotnews.