The Social Network

    The Social Network

    Putini oameni ajung sa aiba un film facut despre ei la varsta de 26 de ani. Then again, putini oameni fac un website care sa fie mai vizitatdecat pagina principala Google. Si putini oameni ajung sa fie mul­ti­m­il­iar­dari la aceasi varsta. Si putini oameni ajung sa fie numiti "Person of the Year" de  Times Magazine. (si putine persoane au un patent despre Waste disposal during pit mining. whaaa'?)

    Filmul, in regia lui David Fincher si scris de catre Aaron Sorkin, rupe. In general nu ma uit la drame, nu ma uit la drame de mai multe ori, dar la acesta m-as uita oricand inca o data. Sau inca de 2-3 ori :D. Are un tempo intens, tot timpul se intampla ceva, in cel mai rau caz este dialog, dar pus pe un fundal muzical care se potriveste perfect si doar creste suspansul.

    Filmul este povestit din per­spec­ti­va a doua cazuri jude­ca­toresti, unde Mark este dat in judecata de fostul sau prieten cel mai bun si de fratii Winklevoss si asociatul lor, de la ei "furand" ideea pentru Facebook. Originea siteului se prezinta sub forma de flashback, in urma marturiei depuse de cei implicati. Schim­bar­ile sunt bruste, intrebarea pusa la una din audieri este raspunsa la cealalta audiere si actiunea decurge non-stop.

    Este singurul film vazut de mine in care exista o scena de hacking plauzibila. Nu exista interfete GUI magice prin in­ter­medi­ul careia se penetreaza reteau ad­ver­saru­lui, ci totul se face cu scripturi scrise in Perl by "using a little wget magic" si exploatand servere Apache con­fig­u­rate gresit. Sweeet.

    Un mic nitpicking: la scena cu algoritmul pentru clasarea fetelor este o mica greseala si o redundanta. Nu este sim­pli­fi­cat cu 10 la numitor si nu trebuia sa scrie E~a~ si E~b~, era destul un E~i~ general.

    Jesse Eisenberg joaca foarte bine rolul lui Mark Zuckerberk. Nu e de mirare ca in real life lui Mark Zuckerberk nu i-a placut filmul, pentru ca este prezentat ca un nesimtit si un increzut antisocial. Jesse Eisenberg delivers. Andrew Garfiel, care joaca prietenul sau cel mai bun, joaca si el bine si probabil va face un Spiderman superb :D.

    O alta scena care m-a im­pre­sion­at puternic este scena cu concursul de vaslit, care este filmate cu tehnica tilt-shifting si pusa pe muzica lui Edvard Grieg, "In the Hall of the Mountain King", un pic mod­ern­iza­ta. Awesome.

    Filmului ii dau 10, pentru ca deja m-am uitat la el inca o data. It's that great.

    P.S. Ca sa aveti idee cat de mare a ajuns Facebook, Congresul American a difuzat trecerea la control Republican in live ghici pe ce website? Facebook.