Olimpiada Judeteana de Fizica 2011

    Well, a sosit si ultima mea olimpiada judeteana de fizica. Si cea pentru care m-am pregatit cel mai putin :-S. Pregatirea pentru judeteana din materia de a 12-a am inceput-o doar saptamana trecuta, cu subiecte din anii trecuti. Am mai lucrat si pana atunci (e drept ca mai putin ca in anii anteriori), dar axandu-ma pe materia generala 9-12 si lucrand din TopFiz ce venea la rand. M-am si speriat cand am facut subiectul de anul trecut, pentru ca abia mai tineam minte ceva la optica on­du­la­to­rie, iar la rel­a­tiv­i­tate... niciodata nu o stiusem prea bine. Asa ca imediat, sters filme si seriale neesen­tiale (don't worry, tot o ramas), si pus cu fundu pe invatat.

    Subiectele la clasa a 12a au fost date de Prof. univ. dr. Uliu Florea, Uni­ver­si­tatea din Craiova, Facultatea de Fizică si Prof.dr. Măgheruşan Larisa, Grupul Şcolar de Arte şi Meserii „Ion Mincu”  Deva, jud. Hunedoara. Probabil problema a 2a, de optica, a fost data de domnul Uliu.

    Toate problemele au fost formate din doua sub­prob­leme complet in­de­pen­dente.

    Prima problema, de rel­a­tiv­i­tate, a avut o problema simpluta, de determinat viteza centrului de masa a doua particule. Eu am facut-o prin alta metoda decat ce era pe barem si la inceput nu m-am uitat la rezultatul final de pe barem si am crezut ca gresisem problema :)). A doua problema a fost o problema care s-a dat la ONF 2009, fara un subpunct. Acolo am stiut scrie rezolvarea fara sa ma gandesc prea mult, dar si aici am avut o diferenta fata de barem, deoarece eu nu am folosit aprox­i­marea data de ei :)).

    La a doua problema am gresit in prostie. Primul sub punct a fost o in­ter­ferenta simpluta, cu un fascicul larg care cade pe o lentila care este mai mica decat fascicolul. Se formeaza in­ter­ferenta pe un ecran situat dincolo de lentila. Totul a fost ok mai putin faptul ca am uitat un e (grosimea lentilei) din calculul diferentei de drum optic si ca am uitat formula in­ten­si­tatii luminoase (pls someone enlighten me). La al doilea sub punct pot sa zic ca am rezolvat o complet alta problema :)). Cadea un fascicol luminos pe o lentila si apoi se reflecta de o oglinda. Se zicea ca raportul dintre energia luminoasa incidenta pe lentila pe o parte si pe cealalta este 20% si se cerea unde trebuie mutata oglinda pentru ca acel raport sa scada la 10%. In loc sa presupun ca oglinda absoarbe lumina, eu am presupus ca oglinda nu este infinita, ci mai mica decat fascicolul care ajunge in planul ei. Si asa s-o dus al doilea subpunct.

    Problema 3 a fost ter­mod­i­nam­i­ca. Dar nu din-aia frumoasa cu gaze si cicluri PV, ci calorime­trie. Ambele situatii au fost cu incalzit, de gheata, respectiv apa, in diferite conditii. A doua problema am gresit-o complet, pentru ca nu m-am prins ca "bile metalice de oţel, foarte  fierbinţi" (boldul e din subiect) inseamna ca la contactul bilelor cu apa se evapora ceva apa in­stan­ta­neu si asa isi pierd o parte din caldura bilele.

    In the end, with God's help, I did pretty well at my last regional physics com­pe­ti­tion.

    Subiectul si baremul de a 12a. Rezul­tatele pe care le am pana acuma sunt din: Bihor (unii profesori pre­gati­tori sunt trecuti gresit, dar punctajele sunt corecte din cate stiu eu), Cluj, Arad, Ploiesti, Arges, Constanta, Iasi, Calarasi, Bucuresti. O sa mai updatez linkurile daca mai gasesc alte liste.

    P.S. 2 din con­curen­tii principali de a 12a nu mai vin anul acesta la ONF >:)