Olimpiada Națională de Fizică 2011 - part two

    Olimpiada Națională de Fizică 2011 - part two

    Membrii ai lotului lărgit: Dobrișan Andrei, ???, Ghiță Vlad, Piroi Andrei, Szabo Roland, Cristea Platon, Dumitru Sebastian, Kis Alex

    După o noapte lungă ;)) , s-a terminat și ultima mea olimpiada națională de fizică.

    Miercuri dimineața, după ce cu greu am reușit să scăpăm de micuți, care au mers în excursie la Lipova, Bogdi, Codrin și eu am dormit până la 11 și apoi am început să învățăm din greu pentru lot. Am început cu căutatul pe Wikipedia a formulelor de la elipsă, parabolă și hiperbolă și a formulelor de mișcare a două corpuri pe cer. După ce am cimentat aceste cunoștințe cu o problemă a domnului Sandu, am mers la Mall să mâncăm. Când ajungem acolo, ne sună profa să ne spună că s-au afișat rezul­tatele. Imediat fiecare începe să-și sune părinții, să intre de pe telefon pe site ca să verifice rezul­tatele, etc., pentru a  afla pe ce loc îi. Tati a furnizat răspsunsul cel mai repede și cel mai eficient: în Excel :))

    Când au venit înapoi micuții din excursie, au învățat o lecție importantă pe care eu mi-am însușit-o în a 7a: excursiile organizate în cadrul ONF îs nașpa. Îi frig, nu e așa interesant cum se promite și, în unele cazuri foarte nereușite, mâncarea e inedibilă/in­ex­is­ten­tă.

    Restul zilei a fost petrecut numărând locurile pe care suntem, apoi repetând ceva pentru baraj și apoi culcarea la 10, dar adormit doar la 12 X(.

    Când ne-am trezit pe la 7:20, eu abia puteam să mă gândesc, dar Cristi nu avea probleme cu aplicarea al­go­rit­mu­lui lui Djikstra pe ceva matrice mai ciudată.

    La baraj am început direct cu problema 3. Problema 1.A știam că nu o să găsesc repede rezolvarea, B era ceva cu formule recursive, nu aveam chef de calcule. 2A a ieșit imediat, B era cu gaz fotonic, inițial nici nu știam cum să mă apuc. 3 în schimb a fost chiar cute: A a fost cu ex­pan­si­unea uni­ver­su­lui și am făcut o parte din problemă anul trecut la lot; B a fost cu găuri negre și radiație Hawking :X. Nu a fost grea, deoarece mare parte a fost analiză di­men­sion­ală sau aplicarea formulelor care se dădeau în problemă. Problema 4 am lăsat-o ultima, fiind de optică destul de urâtă, cu unde complexe. La 5 a fost ceva cu sateliți, dar nu m-am prins de o chestie la elipsă :(. Cazul cu parabola, însă, l-am făcut. :D

    Fast-forward la cina festivă de la Hotelul Con­ti­nen­tal: pilaful și carnea erau mai rele decât la cantină. :-& Un­be­liev­able. La hotel de 4 stele așa ceva? Apoi era muzica... omg. Noi eram la etajul 11. Muzica se auzea bine și la parter  :|. Am avut ocazia să testez cam care îs frecvențele de rezonață pentru plămânii mei și am descoperit că am două pentru melodia ”Ne place” de la ROA: una când plămânii sunt plini de aer și una când am expirat complet. Bine că niciunul din bihoreni nu a avut chef de partying acolo, așa că ne-am cărat cât se poate de repede la cămin.

    A venit cu noi Nandor, din Cluj, și a stat până la 6 dimineața. Am jucat cruce, mimă, jocul din Inglorious Basterds (ăla cu ghicitul personajul scris pe frunte :)) ) și am rezolvat pentru prima oară în viața mea cubul Rubik \:D/. And then, the mas­ter­piece: la 5 jumate ne-am pus să testăm o ipoteză legată de PHP: isset($_GET['q']) dă eroare dacă nu este se­tat $_GET['q']? Let's fire up a netbook, LAMP, gedit and let's write some code to test this :)). Desigur, nu dă eroare :D

    Nandor a mers înapoi la internatul său la 6, iar eu am rămas singur treaz, așa că m-am culcat și eu pe la :20. Trezirea la 7:15, ca să mai pot face un duș energizant. Cu această ocazie am avut șansa să simt pe pielea mea efectele deprivării de somn: când mi-a sunat alarma de pe telefon, am crezut că încăr­că­torul îmi sună și l-am dezmembrat pe acesta :)) Apoi Bogdi m-a iluminat, și am oprit telefonul :))

    Premierea a fost la Fi­lar­mon­ică, și între anunțările premiilor ne-au încântat urechile elevii de la Liceul de Artă din Arad care cântau în orchestră. Mă rog, au încântat urechile celor care nu dormeau! Eu am primit un premiu special extrem de useless: o diplomă de la Uni­ver­si­tatea Vasile Goldis.

    Eu am reușit să îmi reeditez per­for­manțele de anul trecut: locul 11 și mențiune pe clasa a XII-a, locul 11 în lot :D. Praise the Lord for these results!