Adblocking

    Adblocking

    Pentru că tot am pus reclame pe site, vreau să ofer citi­to­rilor mei diverse moduri de a scăpa de reclame, în general, nu doar pe siteul meu. Sper că nu toți vor implementa această soluție :P.

    Există 4 tipuri de adblocking, fiecare cu avantajele și deza­van­ta­jele lui.

    1. Extensii pentru browsere.

    Pentru Firefox există Ad­block­Plus, pentru Chrome există Adblock, Internet Explorer are și el câteva extensii, Opera are integrat ceva adblocker rudimentar. Aceasta este probabil cea mai simplă metodă de a bloca reclamele, instalarea ex­ten­si­ilor necesitând doar câteva clickuri. De asemenea, listele de filtrare și blocare  a reclamelor sunt update destul de des și aceste extensii permit adăugarea ușoara a unui element de pe pagină la lista de blocare. Deza­van­ta­jul este că ele blochează doar în programul în care sunt instalate. Eu am 4 browsere pe calculator, pentru fiecare ar trebui să instalez câte un Adblock. Și în afara browserelor nu blochează reclame.

    2. Programe proxy

    Programe gen Privoxy filtrează conținutul paginilor web înainte ca acesta să fie afișat de către un browser. Avantaje: același program filtrează pentru toate sursele și poate scoate conținut care este ofensiv. Deza­van­ta­je: nu am folosit niciodată; aceste programe lucrează cu conținutul brut al paginilor, așa că nu sunt prea utile la scoaterea reclamelor inserate prin Javascript.

    3. Fișierul hosts

    Am ajuns și la tehnica mea favorită. Se caută pe net un ”hosts adblocking file”. Se descarcă fișierul găsit (exemplu: de pe MVPS). Se merge în C:Win­dowsSys­tem32­dri­ver­setc și se copiază aici fișierul hosts descărcat. Dacă ați avut ceva până acuma în fișierul hosts, atunci copiați conținutul unuia din fișiere în celălalt. And that's it. De acum încolo reclamele vor fi cerute de pe cal­cu­la­torul vostru, unde desigur nu vor fi găsite. Așa că reclamele nu doar că nu vor fi afișate, dar nici nu vor fi descărcate, care pentru reclame mari cu imagini e o îm­bunătățire majoră a timpului de încărcare a unui site. Și de asemenea sunt blocate și programele malware (lista de pe MVPS are blocate și multe siteuri cu viruși). Așa că e foarte faină metoda asta. Dar are un mic dezavantaj: fișierul hosts nu se updatează automat. Trebuie să îl reîm­prospă­tați la fiecare 2-3 luni, altfel devine învechit și vor trece reclame prin filtrul lui.

    4. Filtrare DNS

    Această metodă se bazează pe folosirea unui server DNS care blochează do­main­urile cu reclame. Avantaje: nu rulează pe calculator, deci nu îl încetinesc. Deza­van­ta­je: poate pică serverul DNS folosit. Deși dacă folosiți OpenDNS și pică acela, probabil o picat tot Internetul așa că nu îi așa stres. Alt dezavantaj este lipsa de control asupra ce este filtrat și ce nu. La OpenDNS sunt câteva categorii mari care pot fi activate sau dezac­ti­vate și atât, nu există control asupra siteurilor in­di­vid­uale.

    Eu folosesc în primul rând fișierul hosts și mai folosesc Adblock pentru că ăla prinde și reclamele de pe siteuri noi. Fișierul hosts îl folosesc pentru Digsby. Acum câteva luni, după un update la Digsby, am observat că în fereastra de IM, sub locul unde scriu eu, a apărut o altă căsuță, albă, care aparent nu făcea nimica. Doar când am citit change logul am observat că s-au băgat reclame în Digsby, dar fișierul meu hosts le bloca. :D Așa că fișierul hosts este foarte util.