Diaspora

    Diaspora este încă o rețea socială (heey, poate în curând îmi fac și eu una, cine s-ar băga? :D), care are ca scop punerea uti­liza­toru­lui în control. E open-source and stuff (deși îți trebuie invitație ca să îți poți face cont), așa că power to the people. A apărut ca reacție la scan­dalurile legate de „privacy policies” de la Facebook anul trecut și de atunci 4 geeks tot lucrează la asta. Și strâng bani desigur.

    Azi am primit și eu invitație și am fost destul de dezamăgit de ce am văzut, deși ca design arată binișor.

    Diaspore registering

    Să încep cu începutul: crearea contului. Îți scrii numele și prenumele. Ok. Every social network does that. Apoi ți se cere să te descrii în 5 cuvinte, dar trebuie să aștepți până apare au­to­com­ple­teul pentru acel cuvânt, care pune automat un hashtag(#) înainte. Și deocamdată, serverele Diasporei sunt lovite destul de puternic, așa că durează câteva secunde bune până să îți apară. *wiggles like a busy student still in vacation*. Apoi vine o poză, și un bio. Mi se pare cam ciudat să completezi și un bio și un 5 word de­scrip­tion of yourself. Nu puteau ei să scoată cuvinte cheie din bio? Apoi locația și genul. Care îl scrii. În litere. Într-un input. Așa că deocamdată eu sunt ;DROP TABLE. Înțeleg că sunt unele persoane care nu vor să zică ce sex sunt. Înțeleg că sunt unele persoane care contestă genul lor, spunând că e ceva separat de aspectul fizic, dar totuși, nu se putea face un simplu select cu 10 opțiuni????

    Chestia faină îi că nu sunt nesimțiți și poți să te conectezi de contul de Facebook, Twitter și Tumblr. Apoi poți să alegi să urmărești „featured users”. Care deocamdată sunt 10 la număr și bănuiesc că formează 50% din numărul total al uti­liza­to­rilor (este un post oficial în care se întreba „Who wants to be a featured user?”). Desigur, sistemul este copiat de la Google+, doar că nu bagi prietenii în cercuri, ci în „aspects”.

    Este și o opțiune de a urmări interesele (prin hashtaguri), dar sunt greu de adăugat, ca și prietenii de altfel, că mai întâi cauți un interes/prieten, aștepți au­to­com­ple­teul, mergi pe pagina in­tere­su­lui/pri­etenu­lui și apoi îl urmărești. Aici Google+ a făcut totul muuuult mai smooth, cu faza cu drag'n'­drop.

    Și urmează reclamă la prima aplicație din lume care se bazează pe Diaspora. Cubbi.es. Dar încă nu mi-am dat seama cum să o activez. Trebuie ceva Diaspora ID, dar nu îl găsesc nicăieri. Bine bă, așa se face. Aplicația îi „the best way to collect photos online”, iar ca reclamă, pe front-page au, printre altele, un desen de mână cu 9gag-style trolls. Way to advertise yourself.

    Și, ca să pună capac la totul, pagina în sine, odată încărcată, merge sacadat. Câââât Javascript ați încărcat? Nu ați auzit de principiul KISS? Keep it simple, stupid. Nici nu mă mir că merge încet, pentru că transfera 6,48 Mb la page-load. Pe pagina de creare a profilului, deci nici nu poți să zici că mulțimea mea de prieteni a umplut wallu cu poze hi-rez. Facebook, pe pagina de news feed, deci cu conținutul încărcat de prieteni și activitate la greu, a încărcat doar 403,25kb, după un Control-F5.

    Diaspora Stream

    Apoi ajungem la Stream, care este pagina principală. Pe lângă faptul că deocamdată este foarte pustie (cunosc o singură persoană în real life care să mai folosească Diaspora), nu văd nimic diferit față de Facebook, pe lângă faptul că iconițele și câteva widgeturi îs altfel. Mă distrează iconița pentru notificări, care arată ca un mic satelit, as if you were such an important person that the no­ti­fi­ca­tions are relayed to you by satelite :P. Oh, finally, there is my Diaspora ID, hidden on the left sidebar, two pages after the first invite to Cubbies.  Diaspora ID este desigur stringul care arată ca un email: rolisz@join­di­as­po­ra.com. Doar că nu îi adresă de email, ci un Diaspora handle. Note to Diaspora creators: thingies with @ should be email ad­dress­es, don't confuse people.

    Limba îmi este setată pe engleză, dar totuși în „Aspects”-urile default îmi apare „Familie, Friends, Lucru, Ac­quain­tances”. Ce, Google Translate nu o reușit să traducă totul?

    Apoi, este un pic con­train­tu­itiv faptul că resharing a post se face cu un click pe „x persons have shared this”. În celelalte rețele sociale, există buton dedicat pentru Share și făcând click pe „x persons have shared this” apare lista per­soanelor care au mai dat share.

    Deocamdată Diaspora este extrem de slab dezvoltată. Serverele nu sunt pregătite pentru numărul curent de uti­liza­tori și sunt curios cum va fi când vor face să fie P2P (dacă vor mai face asta). Dacă profilul cuiva e doar pe cal­cu­la­torul lui propriu și el se află în cealaltă parte a lumii, atunci o să am parte de un ditamai latency din cauza asta?  Anyway, dacă cineva vrea să îmi îm­bogățească lista de prieteni, lăsați un comment și vă trimit o invitație.