Rularea TASM în Windows 7

    Rularea TASM în Windows 7

    Există multe com­pi­la­toare și asambloare pentru limbajul Assembly: MASM, FASM, NASM, HLA etc. Și toate au variante relativ recente, care merg pe Windows 7. Dar uneori, din diverse motive coughfacultatecough, omul este nevoit să folosească un program de vreo 30 de ani, scris pentru un sistem de operare care nu a mai fost dezvoltat de vreo 20 de ani, să scrie programe pe 16 biți pe un calculator de 64 de biți, într-un sistem de operare care nu oferă suport chiar așa de backward: meet TASM, TLINK și TD, setul de unelte cu care trebuie să lucrez la Arhi­tec­tura Cal­cu­la­toarelor. Versiune pentru Windows 7? Vise. Nici măcar în com­pat­i­bil­i­ty mode nu am reușit să îl pornesc.

    But not all is lost! Meet DOSBox. Acesta este o portare open-source a sistemului de operare MS-DOS, pe care îl emulează destul de bine sistemul de operare. But wait, there’s more. DOSBox emulează chiar și un procesor de pe vremea lui împușcatu’ (de vreo 3kHz, maxim 15kHz).

    Cum se folosește DOSBox?

    1. Se descarcă de pe siteul oficial.
    2. Se instalează.
    3. Se pornește.
    4. Se folosește comanda mount pentru a emula o partiție de harddisk, care conține fișierele voastre. De exemplu, dacă codul sursă și ex­e­cutabilele tasm, tlink și td sunt în folderul D:\Fac­ul­tate\AC,atunci scrieți mount C D:\Facultate\AC în linia de comandă.
    5. Mergeți în partiția virtuală pe care tocmai ați creat-o cu comanda   C:, iar apoi verificați conținutul di­rec­toru­lui cu un dir.
    6. De aici procedați ca și în MS-DOS la laborator.

    Vă mai dau și un bonus: cum să creați un fișier .bat care execută automat cele 3 comenzi, fără ca voi să fiți nevoiți să tot deschideți o linie de comandă nouă și să rescrieți acele linii după fiecare modificare a codului sursă.

    Creați un fișier text nou, care să aibă extensia .bat. Eu l-am numit compile.bat. Deschideți-l cu Notepad sau cu Notepad++ și scrieți acolo:

    tasm /zi %1 tlink /v %1 td %1

    Ce face acesta? Cheamă programele de asamblare, linking și debugging cu primul parametru al dat fișierului .bat. Apoi, în loc să trebuiască să scriem toate cel trei comenzi, va fi destul să scriem compile.bat sursa.

    Sper că v-a fost de folos acest post.