Downton Abbey
Downton Abbey este un serial care cade complet în afara genurilor la care mă uit eu de obicei (sci-fi, comedie, acțiune), dar sunt un mare fan al accentului britanic, și, combinat cu o priveliște asupra epocii victoriene, a dus la captivarea mea completă de către acest serial.
Este o dramă care se învârte în jurul persoanelor care trăiesc în casa nobilului Robert Crawley, Earl of Grantham (Hugh Bonneville). Nu se ocupă doar de viața nobilului și a familiei acestuia, ci o mare parte din timp este dedicată servitorilor de la casă. Serialul chiar începe cu prezentarea unei dimineți obișnuite, cu servitorii pregătind și curățind casa. El îmi aduce un pic aminte de cartea Fall of Giants, doar că este un pic mai redus numărul firelor narative (heh, tot mai țin minte ceva de la română). Principala problemă, care îi interesează și pe servitori, este cea a moștenirii. Robert nu are fii, ci doar 3 fiice, și titlul său nu poate fi moștenit decât de un bărbat.
From here on be spoilerz:
Serialul începe cu scufundare Titanicului, pe care se aflau doi verișori ai titlului de Earl of Grantham, verișori ai lui Robert. Odată cu moartea acestora, moștenirea cade pe „third cousin once removed” (gotta love how British people have a name for this kind of kinship), pe care în schimb nu îl cunoaște personal. Desigur, fiicele lui ar dori să fie negată cumva această moștenire inalienabilă (entail), ca să primească și ele o zestre mai mare. „Third cousin once removed”, Matthew Crawley (Dan Stevens), aparține clasei de mijloc și este avocat. Faptul că el lucrează și că aparține unei alte clase socialei face ca restul familiei să îl privească de sus, cu neîncredere.
Pe lângă această luptă pentru moștenire, începe să apară schimbarea, conflictul între „secolul” anterior și tineretul modern. Fetele se plâng că trebuie să poarte negru ca doliu pentru verișorii lor, încep să apară ideile feministe, care corup fata mai mică. Încetul cu încetul se introduce curentul electric, dar mama lui Robert, Violet, Dowager Countess of Grantham (Maggie Smith) este principala inamică a acestui fel de inovație :)). Această doamnă în vârstă este un adevărat exemplu de politețe britanică: întotdeauna respectă regulile de curtoazie, dar când nu îi place de cineva sau ceva, știe să îl distrugă cu cuvinte elegante și potrivite unei doamne de clasă înaltă.
Servitorii au și ei conflictele lor: relații de dragoste (it's a drama d'oooooh), competiția pentru a ajunge servitor de rang mai înalt, angajarea unui valet care fusese în armată cu Robert, dar care este șchiop. M-a impresionat rigurozitatea pe care o impuneau majordomul și administratoarea casei, pretenția ca servitorii să fie îmbrăcați top notch în fiecare moment, precizia și grija cu care se regizau toate evenimentele (cine, vânători, excursii la Londra). Nu știu dacă chiar așa se făceau lucrurile pe atunci, dar probabil are ceva sâmbure de adevăr, și a fost o lume mai bună într-un anumit fel, cu oameni mai ordonați. And in the end, people are what matters, not technology.
Garda de actori este superbă. Cu toții realizează o performanță superbă, de la majordomul Carson (Jim Carter), care are o voce foarte gravă tot timpul, la șoferul cu idei comuniste, Branson, sau fetele, Mary (Michelle Dockery), Edith (Laura Carmichael) și Sybil (Jessica Brown Findlay), cu concurența lor pentru atenția bărbaților care caută să se căsătorească. Ce nu îmi place e stereotipul clasic că personajele negative sunt pline de defecte (lașitate sau neloialitate)
Din punct de vedere al decorului nu te poți plânge. Ditamai casa de epocă - check. Costumele de epocă - check.
Primul sezon se termină cu începutul Primul Război Mondial și până în ultimul moment oamenii au o atitudinea naivă, cred că totul va fi bine și că lucrurile vor merge ca mai înainte. Sezonul doi are un cold open direct în al treilea an de război, pe front, prezentând dezorientarea și infernul care erau în prima linie, sub artilerie. Luni apare următorul episod.... =p~
Are de la mine un 9/10. Punctul în minus îl primește din cauza unor caractere care nu îmi plac deloc. Și pentru faptul că apar doar 8 episoade pe an :(((