Facultate – first impressions

Sunt student. Yaaay? :-S Îi o viață destul de diferită. 5km pe jos zilnic în zilele frumoase. A fost și zi cu 15km. No more back pain (at least not the kind I had this summer). Regula privind spălatul vaselor e mult mai flexibilă decât în Marghita (când îi plină chiuveta sau când avem nevoie de una din usten­silele de acolo). Destul de des mă trezesc la 6:30, plec la 7:10 și vin acasă pe la 8. Nu credeam că rezist atâta. At least I fall asleep faster.

Deocamdată sunt foarte încântat de facultate. Pentru cei care încă nu știu, sunt la Info, limba română, UBB. Luni a fost de­schiderea. Au fost trei discursuri mai in­tere­sante. Primul a fost ținut de către un fost cadru didactic, care și-a deschis o  firmă în Cluj de vreo 14 ani și a ținut un mo­ti­va­tion­al speech pentru studenți. Cea mai tare parte a fost sfârșitul, când a zis că acum patru ani l-a cunoscut pe Dumnezeu și că el crede că motivul pentru care ne aflăm acum în criză este pentru că ne-am îndepărtat (ca popor) de Dumnezeu. Chiar nu mă așteptam de la o asemenea declarație la deschidere, dar m-am bucurat de ea. Al doilea discurs a fost ținut de către un student din anul IV, care a fost de două ori deja la etapa in­ter­națion­ală a con­cur­su­lui ImagineCup. A prezentat într-un mod mai distractiv chestiile de bază despre facultate, care-i faza cu con­cur­surile and stuff like that. Două fraze mai țin minte de la el: „cursurile oblig­a­torii sunt oblig­a­torii, cursurile opționale sunt... oblig­a­torii, doar că tu le alegi, iar cele fac­ul­ta­tive sunt la alegere și opționale” și „facultea este, după cum spune numele, FAC­UL­TA­TIVĂ. Nimeni nu te obligă să înveți”. Al treilea discurs a fost de către ad­min­is­tra­torul de rețea, care ne-a prezentat structura siteurilor și o parte din regulile pe rețea. După aceasta nu am mai auzit nimica pentru că începuse un foșnet strașnic prin sală. După ce s-au terminat dis­cur­surile, a trebuit să completăm con­tractele de studiu și să ne primim carnetele de student. Having a name with „Sz” didn't help my case at all. La 11 a început de­schiderea și doar la 2 am terminat. Apoi prima vizită la cantină: Agape. Food is great, deși prețurile sunt un pic mai mari ca altundeva, dar tot abordabile. (Cus-Cus cu șnițel 8 RON). Cursuri nu s-au făcut luni, spre deza­mă­girea pro­fe­so­rilor.

Marți ar fi trebuit să am două lab­o­ra­toare, la FSEGA, în celălalt capăt al orașului. Când ajung acolo, good news awaits me: sunt în subgrupa 2, așa că îs liber. Yay. Odată la două săptămâni am marțea liberă.

Miercuri începe distracția. De la 8 la 12 seminarii de algebră și analiză. Aweesoooooome (pe bune). Profesorii sunt complet diferiți, dar fiecare e super în felul lui. Proful de algebră e mai tânăr, abordabil și nu cere rig­uroz­i­tate dusă la extrem. This made sets and functions more fun than in highschool. Prezența la seminarii nu e oblig­a­to­rie, dar putem primi puncte în plus dacă ieșim la tablă. Proful de analiză e mai strict („închide ghilimelele”, „mediilor se scrie cu doi de i”, „închide paran­tezele că ai o eroare de sintaxă”), studenții scriu la tablă, mai ales după dictare. Pentru cei din bancă e distractiv. Bănuiesc că din per­spec­ti­va celor de la tablă not so much. Am făcut cu el o re­ca­pit­u­lare a ine­gal­ităților re­mar­ca­bile și am învățat câteva chestii noi. Și demon­strați­ile erau mult mai faine decât în liceu. Aici prezența e kinda oblig­a­to­rie, pentru că nota de la examenul din sesiune e doar 20%, restul primim în urma ac­tiv­ității de la seminarii.

A urmat o pauză numai bună de mers până la FSEGA pentru încă două seminarii și pentru a testa cantina de acolo. It’s pretty good. Cel puțin cartofii cu ceva sos și caș pane (5.3 RON). La seminariul de Bazele Matematice ale Cal­cu­la­toarelor am făcut conversii între diverse baze și operații în ele. Nothing new, but requires con­cen­tra­tion. La Arhi­tec­tura Sistemelor de Calcul am făcut reprezentarea numerelor pe biți, cu semn și fără, etc. În ultimele 10 minute am învățat trei comenzi de Assembly: mov, add, sub. \:D/. Și ne-a zis profa că joi nu facem cursul de AC. Even better :)).

Și acum începe partea cea mai in­tere­san­tă a zilei. Eu trebuia să merg cu 25-ul acasă. Cum la drumul încoace autobuzul m-a lăsat pe partea FSEGA, ex­trapolând din com­por­ta­men­tul celorlalte autobuze, care au un traseu simetric, trec pe partea cealaltă și acolo aștept. Trec 10 minute. Vine 24 și ma­jori­tatea colegilor merg cu el.  Trec încă 20 de minute. Pe partea cealaltă au trecut 2 autobuze 25, dar niciunul pe partea asta. What is going on? În final ochii îmi cad cumva pe tăblița care indică ce autobuze trec prin stație: 25 nu este unul din ele. Awesoooome. Hai să luăm 24-ul atunci. Doar că acesta nu merge pâna la Islaz ci doar la Câmpului, așa că mai am un kilometru de mers pe jos până acasă. Când ajung pe la 7:30 acasă, mă uit pe ratuc.ro și aflu că 25-ul nu are rută simetrică și eu trebuia să aștept tot pe partea pe care am venit. X(

Joi: seminariu de Fun­da­mentele Pro­gramării de la 8. Vine proful, ne prezintă pe scurt ce vom face și apoi cheamă doi voluntari la tablă să simulăm o discuție cu un client (prof de mate) care vrea un calculator care lucrează cu numere raționale, ca să se poată verifica elevii săi. Dau coate la colegul de lângă mine, hai cu mine, că nu ne mâncă din prima oră și sigur nu îi greu. Restul de 100 de minute din seminariu l-am petrecut la tablă. La materia aceasta învățăm software en­gi­neer­ing actually. Și asta include și stabilirea clară a „feature”-ilor pro­gra­mu­lui, a it­er­ați­ilor de dezvoltare și a ”task”-urilor din iterație. După ce am stabilit acestea pentru exemplul nostru, profesorul ne cheamă la laptop să ne apucăm de scris programul în Python. Eu aveam aprox­i­ma­tiv o oră de experiență în Python, colegul 0. Și ne apucăm. Proful ne zice toate elementele de sintaxă de care avem nevoie. Ne lasă să ne tragem câteva palme metaforice și apoi ne arată cum să rezolvăm acele probleme. Șiiiii facem Test Driven De­vel­op­ment \:D/. Și în Python îi de o mie de ori mai ușor decât în PHP (există assert în STL, nu trebuie framework dedicat). Și pentru fiecare funcție pe care o scriem facem și o funcție de testare. Cred că asta va fi una din materiile mele favorite. Cel puțin în primul semestru.

Apoi urmează cursuri de BMC și FP. La BMC scriem teoria la ce făcusem cu o zi înainte, iar la FP scriem ce am făcut cu 3 ore înainte :))). Profesorul de FP folosește Google Docs pentru a-și scrie cursurile :>. Ne-a zis că cei care știu să programeze din liceu C++ sau Pascal au un dezavantaj față de cei care nu știu să programeze, deoarece va trebui să uite ce au învățat în liceu :D. Bine că nu am prea învățat C++ în liceu #:-s

După cursuri am făcut procedura pentru a obține Studcard. Nu vă complicați cu înscrierea pe siteul lor, că e useless, tot trebuie să dați din nou datele personale la bancă. Cum toți studenții acum își fac Studcard, cozile sunt enorme. Apoi am făcut cea mai simplă operație de „tech support” ever: conectat imprimantă la calculator și așteptat ca Windows 7 să recunoască automat driverele și apoi să fac click pe in­stallerul de Office și să mănânc cartofi pai și clătite până se instalează acesta. Eliza și Petruța, dacă mai aveți nevoie de ajutor la calculator, știți unde să lăsați un comment :D.

Azi lux: seminar de Engleză, de care sper să pot scăpa când vine tura următoare de chestii de acasă cu diploma de Cambridge și să am și vinerea liberă :D. Când am ajuns acasă, am instalat noul router și Internetul de 50Mb/s \:D/ Și apoi am făcut prima mea mâncare la Cluj: macaroane cu brânză. Cam nesărate și am fiert cam mult mac­aroanele, dar au fost edibile.

As you can see, my schedule is quite busy. Posturi de acum încolo vor fi probabil doar în weekenduri. Sau în timpul cursurilor boring :D