Fall of Giants
Ken Follet, autorul a mai multe best-sellere de spionaj, a scris în 1989 romanul "Pillars of the Earth", care a reprezentat o schimbare de direcție pentru el, orientându-se spre romanele istorice. Fall of Giants este cea mai recentă carte scrisă de el, apărută în 28 septembrie 2010. Face parte din trilogia "Century" și povestește viața a cinci familii, ai căror membrii se tot intersecteaăa, între anii 1912 și 1924.
Povestea începe în 22 iunie 1912 cu încoronarea regelui George V. Pe atunci înca toți "gigantii" la care face referire titlul mai erau la putere, pentru ca până la sfârșitul cărții, în 1924, fiecare rege, țar sau kaiser, cu excepția lui George V, să fie detronat, lumea schimbându-se radical în 12 ani.
Ca pentru toate romanele sale, Follet a făcut studii serioase despre epoca respectivă și reușește să redea atmosfera din aceea vreme destul de bine. În finalul cărții menționează că toate evenimentele care apar în carte și care conțin personaje reale au cel puțin un sâmbure de adevăr. Replicile personajelor reale sunt luate din memoriile lor, iar vizitele și întâlnirile făcute cu personaje fictive sunt analoage unor vizite și întâlniri care au avut loc în realitate.
Și până acuma ştiam că nobilii erau majoritatea nişte încrezuți si nesimțiți fără pereche; știam că ziua de lucru era de 12 ore (minim) şi ştiam că WW1 a început din motive destul de stupide, dar citind Fall of Giants am fost şocat de cât de greu era să trăieşti pe atunci. Despre revolutia bolșevică știam doar cât am învățat la ora de istorie: "-in 1917 are loc revolutia bolsevica si Rusia iese din razboi". Habar nu aveam că în realitate a fost un proces lung de un an și jumătate, plin de dezbateri nefolositoare făcute de revoluționari înainte să sosească Lenin, precedat de o viață extrem de grea dusă de 99,99% din populația Rusiei. Nu știam că mai existaseră încă câteva zeci de grupări revoluționare în Rusia în perioada respectiva și că bolșevicii au câștigat în mare parte pentru că au avut suportul Germaniei.
Personajele sunt punctul slab ale acestui roman, ca de altfel și al celorlalte romane ale lui Follet, pe care le-am citit eu. Toate personajele principale pozitive sunt inteligente, curajoase, frumoase, au calități de conducători, etc. Aproape că sunt un fel de Mary Sue. Pe când personajele negative sunt prezentate astfel, încât să nu îi placă cititorului și în final ele vor și pierde disputele sau luptele pe care le au cu personajele pozitive. Life is usually not that fair :)). Și majoritatea personajelor au tendință ateistă. Preoții sunt arătați ca fiind corupți și imorali, iar personajele principale, chiar dacă sunt crescute într-o familie creștină, sfârșesc prin a ocoli biserica.
Dar la descrieri excelează Follet. Totul este descris foarte meticulos, ajungi să te simți prezent în căsuțele minerilor galezi, în palatele nobililor englezi, în colibele țăranilor și muncitorilor ruși și chiar și în tranșeele de pe front. Și Ken nu prezintă doar locurile unde are loc acțiunea, ci și tradițiile locului, dând astfel și mai multă autenticitate întâmplării.
O temă principală a romanului este conflictul dintre aristocrația decadentă, care insista să continue pe căile strămoșești, și noua generație, formată mai ales din muncitori de rând și țărani, care demonstrau o minte deschisă și o atitudine liberală. Pentru omul din ziua de azi nu apare nicio îndoială de ce parte să fie, dar este ciudat să vezi cum aristocrația se agăța cu dinții de puterea ei de odinioară.
Romanul, făcând parte dintr-o trilogie, se termină cu câteva cliffhangere mari. Idealistul bolșevic, Grigori, își dă seama că nu totul este ca în paradis în socialismul instaurat de Lenin, când prietenul său cel mai apropiat este arestat și dus să fie executat prin împușcare. Fratele său, Lev, este nevoit să găsească metode noi pentru a-și alimenta barurile cu băutură, din cauza Prohibiției din America. În Marea Britanie, la întâlnirea în Parlament dintre un conte englez și fosta sa cameristă, pe care a lăsat-o gravidă la începutul cărții, contele trebuie să se tragă din fața ei, ea având aceleași drepturi ca el în urma acordării votului femeilor. În Germania, un cuplu format dintr-un soț german și o soție engleză se chinuie cu inflația, datorită căreia prețurile se dublau la fiecare două zile.
Cartea a fost super și abia am putut-o pune jos din mână. 10, as usual Mr. Follet, and I anxiously await your next book :D.