Google+

De câteva zile Google și-a lansat propria „rețea de so­cializare” (ei îi zic social sharing), numită Google+, ca răspuns la Facebook și pericolul pe care îl reprezintă acesta pentru Google.

Varianta scurtă: deocamdată îi nașpa.

Google+ Main Page
Pagina principală de la Google+

O trăsătură care cică difer­enți­ază Google+ de alte rețele de so­cializare este gruparea pri­ete­nilor în Circles. Acestea sunt grupuri de prieteni cu care poți împărți chestii. Prietenii pot fi în mai multe cercuri deodată. Sunt folos­i­toare pentru a avea un cerc de familie, la care zici detaliile mai personale, un cerc separat pentru colegi, etc. Dar și în Facebook ai un feature similar, așa că nu e chiar nouă chestia asta.  Există liste de prieteni și poți alege ca doar o anumită listă să vadă un status update. Ce nu îi pe Facebook e gruparea în liste a up­da­teurilor de la persoanele respective. Dar pe Twitter ai Lists, care fac ceva similar. Așa că nici cu asta Google+ nu are ceva nou, doar a îmbinat două chestii de la con­curenții săi.

Dar nu poți face ca up­da­teurile cuiva să apară doar în Cercurile în care le-ai pus. Pe pagina principală din start apar toate up­da­teurile de la persoanele pe care le urmărești. Dacă încerci să blochezi o anumită persoană de acolo, atunci ea va fi dată afară și din Circles. Dimineața când mă trezesc, nu prea vreau să citesc direct știri de Javascript, PHP sau alte chestii de genul, ci mai degrabă in­for­mați­ile noi legate de prieteni și familie.

De asemenea, nu poți lăsa cuiva direct un mesaj doar lui. Trebuie să îi trimiți un email sau să vorbești cu el pe chat. Uneori vrei să zici cuiva ceva care nu e neapărat privat, ci poate va fi util și altora, dar care e di­recțion­at în principal acelei persoane.

Pozele sunt cu un lightbox, fain frumos, doar că au co­men­tari­ile puse în partea dreaptă, nu sub imagine, așa cum se face în orice alt loc. Nu e neapărat o problemă și înțeleg logica din spatele acestei mutări (e mai vizibil, deci mai ușor lași un comentariu, dar tot arată ciudat). Când scrii un comentariu la o poză, nu e buton de submit, ci, când apeși Enter se trimite. Și nu e respectată convenția că Shift-Enter bagă o linie nouă. Când ștergi un comentariu, apare un alertbox cu „Are you sure you want to delete this comment?”. Whaaat? În 2011 Google mai folosește alert­box­uri??????

O altă chestie care mă deranjează e că „pri­eteni­ile” pe Google+ sunt uni­lat­erale, adică nu trebuie să confirmi faptul că îl cunoști pe celălalt. Înțeleg și aici motivația pentru această decizie: să poți urmări pe cineva care scrie lucruri de interes pentru tine (un jurnalist, un tech guy, etc.), fără să îl cunoști pe el personal. Dar din acest punct de vedere Google+ seamănă mai mult cu Twitter, și cred eu că din această cauză nici nu va fi folosit niciodată așa cum este folosit Facebook: ca să spui lucruri aproape personale. Pe Facebook puține persoane scriu despre lucruri in­tere­sante pe care le găsesc pe net, de obicei dau doar un link către postări noi de pe blogul propriu sau ceva cu adevărat mind-blowing, ma­jori­tatea postărilor fiind updateuri despre viața personală. Pe Twitter: „Uuuuu, un link care mi-a captat atenția pentru 10 secunde. Hai să îl twee­t­u­i­esc”. Twitter este foarte folositor, am găsit nenumărate resurse utile pe acolo, dar nu este competitor direct cu Facebook. Google+ încearcă să atace astfel amândouă (+celelalte rețele mai mici și care sunt orientate spre anumite nișe, gen Quora, LinkedIn etc.) și  deo­cam­dată mi se pare că dă greș. Ca un competitor Twitter e destul de ok, mai ales că poți da +1 direct din căutările de Google, dar Facebook încă e net superior în multe privințe.

Google+ Recommendation page

Re­co­mandările de la Google+ sunt... aleatorii? Nu știu niciuna din persoanele din imaginea de mai sus. Totuși, Google crede că ar trebui să le adaug într-un cerc. Și nici pe ceilalți 500 pe care m-i recomandă nu îi știu. Singurii pe care îi cunoșteam erau cei la care m-ai trimisesem mailuri, fie de pe GMail, fie de pe Yahoo. Nu știu, poate doar eu nu am prieteni mulți care să folosească GMail, și de-aia nu îi știe Google, dar cert e că Facebook e extrem de precis cu re­co­mandările. Când adaug un grup de persoane dintr-o zonă geografică nouă, imediat începe să îmi recomande prieteni de-ai lor din acea zonă, în rest de obicei îmi recomandă persoane din preajma orașului unde stau, și uneori nu știu de unde, dar a ghicit ceva prietenii cu persoane foarte depărtate. Așa că la acest domeniu Google+ stă foarte prost.

Mai are Google+ câteva ca­pa­bil­ități noi: Sparks și Hangouts.

Sparks e ceva gen Twitter Topics. Cauți ceva care te in­tere­sează și poți să adaugi la bara din stânga ca să vezi care sunt ultimele știri din acel domeniu. Meh. Dacă ar fi integrat cu Google Reader, ar fi făinuț, dar așa e destul de fail. Și mă deranjează că nu îi filtrat, sau nu poți alege un domeniu din care să arate cuvintele cheie: un Spark despre Windows conține și știri de genul „Boy, 4, survives tumble from 3rd-floor apartment window”. Fascinant. Dar eu vroiam să știu despre acel Windows care e în domeniul Tech.

Hangouts încă nu am avut ocazia să îl testez. E un serviciu de group chatting and video calling. Și poți să te uiți la un video Youtube cu mai multe persoane deodată :>. That sounds in­ter­est­ing. Dar nu mă pot pronunța pentru că încă nu am avut șansa să mă joc cu el.

Există ceva aplicație cu care poți in­ter­acționa cu Google+ mai ușor de pe tele­foanele Android. Guess what, intră în categoria „Nu se poate descărca din România” X(.

Deocamdată nu sunt prea im­pre­sion­at de Google+. Am vreo 20 de persoane pe care le urmăresc, așa că nu am activitate prea bogată în Stream. E kinda boring. Și nu știu câți vor avea chef să rămână pe aici dacă nu este conținut.

Dacă cineva vrea invitație pe Google+, să îmi lase un comment.