Next Wave 2012
Marți (22.11.11) a fost Next Wave 2012 în Cluj, la Power Bussiness Center. Acest eveniment a fost realizat de către CodeCamp și ITSparkpentru a prezenta noile tehnologii Microsoft recent apărute sau care vor apărea anul viitor.
Fiind interesat de Windows 8 și dezvoltarea de aplicații pe acesta, am participat și eu la prima parte a evenimentului, în care au fost prezentări legate de Windows 8, folosirea HTML5 și Javascript pentru a scrie aplicații Metro și noutățile din .NET 4.5.
Prima prezentare a fost făcută de către Mihai Nadăș, CTO la Yonder, despre Windows 8 și cauzele care au dus la apariția și dezvoltarea lui. Despre Windows 8 nu am aflat multe lucruri pe care nu le știam până acuma, dar am fost uimit de cât de disperați trebuie să fie cei de la Microsoft: tablet growth in enterprise for 2011 was predicted to be 5000%(da, sunt 3 zerouri acolo), de aici rezultând cea mai mare problemă lui Microsoft. Așa că nu-i de mirare că s-a introdus interfața touch-optimized Metro. Cea mai tare chestie a fost însă că m-am putut juca un pic cu tableta Samsung care s-a prezentat la conferința BUILD. Îi mișto, deși aici se vede că Windows 8 Developer Preview ÎI Developer Preview. S-a blocat în mijlocul prezentării :)) . Dar interfața Metro este foarte plăcută pentru degete. Swipingul e foarte lin și e ușor să ajungi și la capătul unei liste foarte lungi. Tastatura e foarte faină și pe lângă modul clasic, se poate împărți în două, în acest caz fiind foarte ușor de scris cu ambele degete mari și de ținut tableta în același timp. Problema este că erorile sunt destul de mari. Am scris 3 propoziții și am greșit vreo 8-9 litere. Nu cred că de vină sunt eu (pe telefonul meu tot touch-screen am, doar că literele sunt și mai mici, dar tot nu fac atâtea greșeli). Sper să fie faptul că e tabletă prototip și nu ceva production ready și să nu fie vina sistemului de operare :-S. Vom vedea peste 6 luni.
În afara interfeței Metro, lucrurile scârțâie. Rezoluția era destul de mare așa că abia se putea face un click pe un buton (cât ne-am chinuit să deschidem un proiect în Visual Studio 2011 =))) ).
Deasemenea tableta asta nu era chiar tabletă cum vom vedea la lansarea Windows 8. Era un PC obișnuit înghesuit în tablet-form. Avea procesor Intel i5 2nd gen, etc. Așa că mai rămâne de văzut cum merge pe ARM.
O chestie cu care nu am fost de acord la această prezentare a fost concluzia: Windows 8 + ARM îi soluție magică și toate tabletele vor avea autonomie similară cu cea a iPadului, vor avea o interfață ușor de utilizat și revoluționară, și mobilitate foarte mare. Cât de ușor e de utilizat interfața o să vedem când încep și oamenii de rând să folosească Win8, că deocamdată cei mai geeky nu sunt prea încântați de schimbări. Despre autonomia pe procesoare ARM nu are sens să vorbim deocamdată, ci doar să speculăm, pentru că încă nu au apărut tablete cu ARM. Și după cum s-a văzut din screw-upul Apple, cu un bug în iOS5 au reușit să scurteze durata bateriei pe iPhone.
O greșeală pe care am găsit-o în prezentare a fost că Mihai a zis că Microsoft se teme că Apple va intra în top 3 companii tech, pe locul 2 după HP. Nu se mai teme Microsoft de asta, pentru că Apple în momentul de fața ESTE cea mai mare firmă tech din lume. De juma' de an.
O chestie nouă totuși am aflat despre Windows 8: are support pentru Multiple Monitor Background (să ai imagini diferite de fundal pe mai multe monitoare). This is a fail on par with Apple announcing that „changeable background” is a new feature for the iPhone last year.
Următoarea prezentare a fost făcută de Mihai Tătăran (fondator CodeCamp și ITSpark) cu titlul de ”Building Applications with HTML 5 and JavaScript in Windows 8”. Această prezentare a fost mai plină de lucruri noi pentru mine. S-a prezentat pe scurt API-ul WinJS, structura unui program pentru Metro, cum se face sandboxingul, cum își schimbă starea aplicațiile (deși în exemplul arătat numa nu vroia aplicația să treacă în suspended :)) ), cum se aplică un „contract” între două aplicații, etc. Cea mai tare chestie a fost că a prezentat și WebWorkers. Care aparently nu mai îs doar pe Web :)))
A treia prezentare a fost ”.NET Framework 4.5 Developer Preview” de către Silviu Niculiță. Această prezentare a fost un pic peste capul meu, eu neștiind prea mult (read: 0) C# sau .NET. Dar am cam înțeles ce s-a zis.
4 chestii au rămas mai vii în memoria mea de la această prezentare:
- ”Win32 funcționează bine. Pentru definiții relaxate ale cuvântului bine”. Și de aici nevoia pentru WinRT.
- S-au făcut ceva optimizări majore la interfața Ribbon. Așa că acuma dacă vreți să încărcați 2 milioane de elemente în Ribbon, puteți să o faceți lejer, și va dura doar 2.5 secunde.
- S-a menționat că IE10 și ultimul IIS au suport pentru WebSockets. Yay. Doar că Silviu a zis „pentru a folosi WebSockets trebuie să folosim un browser și un server care nu au apărut încă”. Chrome și Firefox implementează ambele WebSockets de ceva vreme, iar servere există cu duiumul (inclusiv Node.js, despre care am scris și eu mai demult)
- Visual Studio are suport pentru HTML5 și ECMAScript 5
Restul chestiilor bănuiesc că o să le folosesc în curând.
După ce am mâncat o pizza gratis, m-am cărat :D. Mai erau trei prezentări, dar erau despre chestii de server: SQL Server Denali, Hyper-V 3 și System Center Configuration Manager. Trei chestii fără de care sper să pot trăi încă un an.
Meanwhile, mâine workshop despre C# și Windows Phone 7 programming, peste două săptămâni workshop despre HTML5. Mai știți de ceva evenimente similare prin Cluj? :D Am prea mult timp liber. Dar tot n-am laptopul meu :((