Educație online

    Educație online

    În ultima vreme educația online gratuită începe să fie la „modă”. Primul site important în acest domeniu a fost Khan Academy, unde acuma sunt puse peste 3000 de videouri care explică tot felul de domenii, mai ales de matematică, dar și de fizică, programare, economie, istorie, etc. Videourile încep cu conținut de bază (îs videouri despre rezolvarea ecuației de gradul 1), și în unele domenii merg până la chestii avansate (la analiză se ajunge la derivate parțiale & stuff like that). Din păcate, la capitolul programare stau mai... slăbuț: au doar vreo 30 de videouri, cred că în Python, despre câțiva algoritmi de bază (Fibonacci, sortare, factorial), dar explicați destul de bine.  Pe lângă videouri mai sunt și exerciții (destul de multe). Pentru învățat de la 0 un domeniu, Khan Academy este superb.

    Desigur, Mr Khan a fost urmat de alți mari vizionari, care au făcut alte siteuri similare, mai mult sau mai puțin sub egida unor facultăți. Coursera este făcută de doi profesori de la S­tan­ford, Daphne Koller și Andrew Ng. Aici se oferă cursuri „complete” online, de la videouri cu lecturile pro­fe­so­rilor, la teme și teste. Sunt mai mult cursuri de la Stanford, dar este și unul de la Michigan și două de la Berke­ley. Deocamdată au doar cursuri de Computer Science și unul de Model Thinking, dar vor avea și unul de anatomie.

    Udacity este făcută de profesori de robotică, printre care este și Sebastian Thrun, care este șeful echipei de dezvoltare a mașinii autonome Google. Aici deocamdată sunt doar cursuri de CS, printre care și „PRO­GRAM­MING A ROBOTIC CAR”, de Sebastian Thrun. Go figure. Și aici structura este similară cu cea de la Coursera: videouri cu lecturi, teme și teste la sfârșit.

    Cei de la MIT nu au putut să lipsească desigur nici ei de la așa ceva, așa că au lansat MITx. Deocamdată acesta are un singur curs, despre Circuite și Elec­tron­ică, care a început în 5 martie. Probabil că își vor extinde mai târziu aria curiculară online.

    Eu am nevoie pentru un proiect personal pe care îl fac de ceva Natural Language Processing, așa că în ultima zi de înscrieri am ales cursul acela de la Coursera. Fiind încântat de ce am învățat până acuma, am decis să iau și cel despre Computer Vision (care încă nu a pornit) și să mă uit și peste cel de Model Thinking, la acesta mai mult for fun.

    Un site unde sunt cen­tral­izate toate acestea, și încă câteva cursuri in­de­pen­dente, este Class Central.

    Sper că vă băgați și voi la ceva și învățați ceva chestii mai in­tere­sante. :D