LaTeX în română

    LaTeX este un limbaj de anotare și formatare a doc­u­mentelor (care este Turing complete, btw) care este folosit mai ales în domeniul academic pentru a produce documente care arată frumos, fără să te chinui tu cu aranjarea în pagină a doc­u­men­tu­lui. Din păcate, TeX, partea care este re­spon­s­abilă de aranjarea literelor, a fost scrisă în anii 70, de Donald Knuth, în Pascal, așa că suportul pentru altceva în afară de limba engleză scârțâie. Puternic. Există ceva extensii cu utf-8, dar acestea nu au suport pentru ș și ț, punând variantele cu sedilă, și majoritate ed­i­toarelor nu au suport decent pentru Unicode oricum.

    Cum am vrut să îmi fac doc­u­men­tația la SdA în LaTeX, m-am chinuit vreo 2 seri să reușesc să îl fac să meargă \:D/

    Here's how:

    1. Folosim Texmaker. Arată bine, știe Unicode și are un au­to­com­plete bunicel.

    2. Folosim XeTeX în loc de pdflatex. Aceasta este o versiune mai modernă de LaTeX, care vine cu suport Unicode gata integrat și în care e mult mai ușor să schimbi fonturile. Vine cu orice dis­tribuție MikTex sau TexLive.

    3. Instalăm și dicționare românești pentru Texmaker, care știe să folosească cele din OpenOffice și verificăm că Op­tion­sCon­fig­ure Tex­mak­erEd­i­tor encodingul e setat pe utf-8.

    4. Schimbăm în opțiunile Texmaker peste tot unde apare latex sau pdflatex în xelatex.

    5. (Opțional) Folosim Foxit Reader în loc de Adobe Reader, pentru că acesta din urmă are nevoie de full pathname pentru fișierele pdf, pe când Texmaker trimite ca parametru doar numele de fișier. Aceasta se face înlocuind peste tot unde este pathul către Adobe spre pathul lui Foxit. Altfel folosiți următorul script în loc de Adobe Reader:

    @start "" "C:pathtowhereyouhaveAcroRd32.exe" "%~f1"

    Salvați undeva acest script și puneți calea către el în loc de calea către Adobe Reader.

    Spor la scris cod LaTeX!