EOL

    Err, end of year, not line. Mno, am gătat și asta. Primul an de facultate. It was kinda fun. It was a bit short. Mai ales al doilea semestru.

    Din punct de vedere ed­u­ca­tion­al, facultatea nu a fost chiar la ce mă așteptam. Mă așteptam să mă chinui un pic mai mult. Știu că sună arogant, but I was expecting a bit of a challenge. În comparație cu un singur curs de la Coursera, care m-a ținut mai ocupat decât toate chestiile de la facultate, lab­o­ra­toarele de la noi erau… făcubile pe loc.

    Algebra a fost ok. Not my favorite, dar îmi place eleganța cu care se lucrează acolo și încep să înțeleg ce instrument puternic este și cum poate fi folosit în alte domenii.

    Analiza… ar fi putut fi o materie awesome, dar sincer nu am rămas cu prea multe. Frânturi in­tere­sante de ici, de acolo, ceva despre spații Banach, gradienți, bile deschise, dar a fost cam multă teorie și prea puțină explicație intuitive (profu de fizică într-a 9a explica mai bine teorema de medie).

    Bazele matematice ale cal­cu­la­toarelor. Materia preferată a tuturor. În toată cartea ei, erau probabil 2-3 exemple concrete la ce se folosește ceea ce am învățat. Atât. Așa că basically am învățat asta de dragul de a avea o materie în semestrul 1. Când vom folosi iar chestii de genu undeva, la com­pi­la­toare sau la modelarea relațiilor între entități, probabil va trebui să reînvățăm tot.

    Arhi­tec­tura Cal­cu­la­toarelor: la început nu îmi plăcea faptul că lucrăm în DOS și pe 8086, dar am ajuns să înțeleg că altfel ar trebui să treci cumva de nivelele de protecție dintre kernel și utilizator din Windows/Linux, și în plus, de ce să lucrezi cu 32 de regiștrii generali, când oricum mai mult de 4 nu folosești pentru temă? Proful a fost excellent, la ora 6, când aveam cursul, avea mai multă energie decât noi, iar la ora 9, când făceam recuperări, he just kept going and going and going and going and going.

    Fun­da­mentele pro­gramării: are puncte în plus profesorul că am făcut Python și nu Pascal. Și că o încercat să ne facă să testăm pro­gra­mat­ic programele, să folosim arhi­tec­tură strat­i­fi­cată, etc. Dar toate aceste lucruri se puteau face în… 3, maxim 4 cursuri. The rest was just copying stuff from Wikipedia/Python doc­u­men­ta­tion.

    Geometrie. Primele câteva cursuri o fost boring, apoi am descoperit pe cineva cu care numa bine puteam vorbi 2 ore. Suddenly the classes were much more fun.

    Sisteme dinamice. Materia mea preferată din acest semestru. Se pare că tot a rămas în mine ceva pasiune pentru fizică :X:X În linii mari mi-a plăcut ce am făcut, dar îmi doresc să fi făcut și mai multe modele, și ceva teorie pentru erori la metodele aprox­i­ma­tive, and stuff like that.

    Structuri de date și algoritmi. Sună interesant, dar din păcate știam destule chestii de la Cătă, ma­jori­tatea fără vreun motiv anume, ca să învăț prea multe acum. Și cea mai complexă chestie pe care am făcut-o a fost un arbore AVL. :| Could have been more fun dacă nu se punea accent așa mare pe 10 feluri de liste. And let’s be serious. Interface depends upon im­ple­men­ta­tion, because all ab­strac­tions leak LINK.

    Sisteme de operare. Biiiig dis­ap­point­ment. Mă așteptam să învăț cum se face/cum funcționează un SO, cum se face gestiunea memoriei, cum se face scheduling la procese, chestii de genu. Ce am învățat: pro Linux usage a la 80’s: câteva comenzi/programe shell și comunicare IPC, dar doar cum să o folosești. Actual im­ple­men­ta­tion was only hinted at.

    Programare orientată obiect. Didn’t go in with big hopes, fiind continuare la FP. Well, profu iar o primit puncte în plus pentru că am făcut Qt, care e chiar mișto și util. Puncte în plus pentru separarea turmei prin predarea într-un singur curs a C-style classes, C++ classes, in­her­i­tance și templates. Cine știa chestiile ăstea, o înțeles, cine nu, o rămas în ceață cu o convingere că îi la facultatea greșită. Puncte minus pentru faptul că o trebuit să folosim repository, controller, model, view la aplicații cu o singură entitate. That’s called coding for lines of code sake. :|

    Din alte puncte de vedere, o fost fain la facultate/Cluj. You know, freeee­doooom ;;) I managed to prove to mom and dad that I don’t starve to death when left to my own resources.

    I most definitely made new friends. Și sincer, o să îmi fie mai mult dor de colegii de facultate decât mi-o fost vreodată de colegii din liceu (nu că sen­ti­men­tul nu ar fi reciproc). Îs numa 3 luni, cu ma­jori­tatea din ei mă voi întâlni și la vară (clubul in­terniștilor din anul 1), but still, o să îmi lipsească cursurile de la care nu țin minte nimica din ce o zis profu pentru că eram prea busy cu făcutul de avioane sau trimis bilețele cu „A cui îi talpa de pe tavan?” și apoi murit de râs când oamenii se holbau nedumeriți în jos. Sau de seriile de Bomberman de la seminarii. Cine ar fi crezut că un joc lansat acum… 17 ani, mai poate fi atâta de amuzant? Or just plain talking about random stuff.

    Credeam că sunt mai închis/in­tro­ver­tit, dar apparent și eu am nevoie de ieșit din casă. Asta am simțit cel mai bine acum în sesiune, când după câteva zile în care cel puțin 10 ore treaze le-am petrecut înăuntru, I felt like going crazy și nu mai aveam stare deloc.

    Dar mi-am dat seama ce lejer poate fi în sesiune dacă la o materie ai colocviu și restul ți le spațiezi cât poți. Timp berechet de filme și seriale. Deși spre sfârșit așa o lipsă totală de chef ai. But you keep on studying. Pentru că la toți le pica gura când aud că ai luat 8 la un examen. Epic trolling. (8 era nota maximă). But the end is near. And then you go home for three days and then you go back and start working. And then hope you’ll like it at the internship :-S

    Oh, and last but not least, am făcut rost de o mulțime de cititori de blog. Cel puțin pentru luna trecută \:D/ În iunie am avut mai multe vizite decât anul trecut în total. Laika baws. Parcă văd că poimâine a fi pustiu p-aici >:P