Pioneer One

    Pioneer One

    There's a new TV show in town. It's called Pioneer One. And it's different from any other show ever.

    Ce-i așa special la Pioneer One? E moca. Free. Gratis. Îi legal să îl descarci de pe torrent. Ba chiar acestea sunt principala metodă de dis­tribuire.

    Cum e posibil? Din donații și vol­un­tari­at. Ma­jori­tatea actorilor, cam­era­manilor, artiștilor CGI, etc. etc. au lucrat pe gratis pentru proiect, numai pentru că le-a plăcut idea. Chestiile care trebuiau pe scenă s-au făcut din carton (o să vedeți foarte multe cutii de carton în serial) sau s-au cumpărat cu bani din donații. Greu de crezut, dar s-au făcut deja 6 episoade.

    Despre ce e serialul? SF light. Foarte light. Chiar dacă nu sunteți fani ai genului, merită să aruncați o privire, pentru că elementul SF e ceva foarte plauzibil și nu necesită mod­i­fi­carea legilor fizice, ba chiar există șansa ca având suficiente fonduri, să se realizeze în ur­mă­toarele două decenii. Având un buget foarte limitat, pro­ducă­torii au trebuit să scoată un fir epic foarte bine scris, plin de dume mișto. Decorul... este destul de inexistent (pereți goi, cutii de carton, chestii pe care se vede că îs falsuri de la un kilometru). Actorii... nu sunt de calibru Hollywood, dar reușeșc să transmită sen­ti­mentele și emoțiile core­spun­ză­toare cir­cum­stanțelor :)))

    Spoilerz

    În primul episod se detectează ceva radiație deasupra Americii și ceva pică în Canada. Când se ajunge la locul impactului, se descoperă ca aceasta este o capsulă antică sovietică, în care este un tip bolnav, malnutrit, cam pe moarte. Și apoi este lansată bomba: este găsită o notiță în capsulă, pe care scrie în limba rusă că băiatul vine de pe Marte. Bam. End of episode one. În ur­mă­toarele epsioade se prezintă con­flictele care au loc între ruși și americani, între diferitele agenții gu­ver­na­men­tale și între șefii de la Homeland Security și agenții de pe teren. Accentul fiind pus pe scriere bună, povestea iese foarte bine și nu pare forțată, ca în alte seriale unde se trag chestiile de păr doar de dragul de a lungi povestea.

    Personajul principal este agentul Tom Taylor, care conduce in­ves­ti­gația în Canada. El este înclinat să creadă povestea cu Marte, dar șefii lui cred că e mai degrabă vorba de un terorist, și de acea el face tot posibilul ca să tragă de timp. Printre sub­al­ternii lui sunt câteva persoanje mai ciudate, unele nu foarte competente, pentru că echipa nu este „The A-Team”, ci mai degrabă ”Z-Team”, dar până la urmă reușesc cu toții să își facă treaba. Sunt chemați doi con­sul­tanți civili: unul este un as­trofizician, Dr. Zachary Walzer, spe­cial­ist în Marte, care făcuse mare zarvă mai demult despre mersul pe Marte, și Jane, o asistentă care este rugată să se în­gri­jească de băiatul bolnav. Cumva află tele­viz­iunea despre faptul că se fac chestii dubașe la bază și încep să se facă interviuri și speculații. Și câteva din ele sunt priceless. Little green martian bacteria :X:X

    În ultimul episod, mai are loc o bombă: este asaltată baza și cam tot este furat și răpit. Scena de bătăi este probabil printre cele mai amuzante ever. Este așa de lame că te doare cât râzi. Doar că Jane este omorâtă :(. Urmează in­ves­ti­gații și suspendări, dar în final, cu ajutorul unor prieteni bogați, fostul agent găsește o pistă pe care să o urmeze în Rusia despre originile proiec­tu­lui.

    Nu știu când va mai apărea sezonul 2, mai ales că au ambiții mai mari pro­ducă­torii și vor să strângă sponsori mai mari :-?? Și mai au un plan pentru încă un serial :)))

    Nota: 9/10.