Șmenu' Balinez cu lumânarea

    Mă rog, îi cu lumânarea în varianta originală. Cum eu (și bănuiesc că nici voi) nu am o lumânare, pe masă, sau în cameră, și nici în restul casei nu îs sigur unde pot găsi. :-?? Oricum, merge șmenu cu orice chestie care are o parte de sus clar iden­ti­fi­ca­bilă, de exemplu telefonul.

    Se ține telefonul în mâna dreaptă întinsă înainte. Se rotește spre stânga mâna dreaptă, ducând pe sub braț, și continuând cu rotația până ajungem la 360 de grade și telefonul este în poziția inițială, dar mâna noastră este răsucită. Continuăm acum să rotim în sens opus arcelor de cerc, de data aceasta ducând mâna noastră deasupra capului. Când ajungem la 720 de grade, telefonul/lumânarea este în poziția inițială și mâna noastră este dreaptă.

    Concluzia? Grupul Lie SO(n,R) are un grup fun­da­men­tal de ordinul 2 pentru n mare.

    Ce înseamnă asta? Sincer, îs câteva cuvinte pe acolo care mă cam încurcă, așa că nu prea știu nici eu. Dar sună foarte interesant. Și este un argument mișto în favoarea matem­aticii: regulile fun­da­men­tale ale unor structuri matematice guvernează modul în care se întâmplă lucrurile în universul nostru, de la simpla rotație a mâinii, la regulile de bază ale fizicii cuantice, care pur și simplu sunt construite pe niște obiecte matematice „ele­mentare” și din simetria și in­ter­acți­unea cărora rezultă ceea ce vedem noi azi. Și aici nu mă refer pur și simplu la faptul că mișcarea brațului poate fi descrisă cu ajutorul unor ecuații din mecanică clasică, ci la faptul că toate rotirile posibile se pot descrie cu grupuri Lie (relativ simple) și de aici rezultă niște concluzii re­mar­ca­bile.

    În caz că nu v-o ieșit vouă șmenu ăsta, aici îi un video cu el:

    Via: HogBlog