OSOM
Azi a fost OSOM event v3.0 în Cluj. OSOM (Open Source, Open Mind) este un eveniment care își dorește să aducă împreună comunitățile open-source din România și a avut loc Casa de Cultură a Studenților. De la 11:00, care atunci când am ajuns acolo la 11:10, am aflat că a devenit 11:30. Au participat cam... puțini oameni la eveniment, având în vederele numărul de plăsuțe cu rulete OSOM în ele care au fost puse pe scaune. Cred că mai mult de jumate au fost lăsate acolo.
Un mare minus a fost că nu era net. Erau vreo 5 rețele wireless neparolate, dar sau nu aveau net sau nu mă puteam conecta.
Introducerea a fost ținută de Marcela Oniga, fondatoarea OSOM și Pentacola. A început cu o scurtă prezentare on-the-fly despre exact ce este open source și software liber și de ce folosesc oamenii aceste produse (cu gluma de programatori „De ce a cumpărat Microsoft Skype când putea să îl descarce gratuit?”).
Apoi a urmat Marius Stuparu de la SDL Language Weaver, cu o prezentare despre faimosul norișor (cloud). Pe scurt a descris diferitele tipuri de cloud: Iaas, PaaS și SaaS și necesitate cloudului în cazul firmei Zynga, care a avut o creștere de 1 milion de utilizatori săptămânal în 2009. Fără să folosească Amazon Web Services, nu ar fi reușit să facă față numărului enorm de utilizatori.
Apoi prezentarea a trecut spre a descrie mai detaliat AWS, de la S3, la RDS, Elasticache și celelalte servicii oferite de Amazon. A vorbit și despre diferite unelte de monitorizare a serviciilor. Un principiu interesant pe care îl oferea era „Follow the Sun”: să ai active mai multe instanțe în zonele unde este zi, deoarece acolo sunt activi cei mai mulți utilizatori.
Prezentarea s-a terminat cu o descriere a alternativelor open-source, cum ar fi OpenStack sau CloudStack. Ea se poate găsi aici.
Next up, Mihai Frișan de la RubyTribe, cu o prezentare despre Ruby și Ruby on Rails. Avea un tricou super mișto cu logoul RubyTribe și sub el scria „Winter is coming”. Great concept, except I don't like Game of Thrones :))).
A început prezentarea cu „A fost o schimbare în program. Nu voi vorbi despre RoR ci despre fericire” =)) și a și schimbat titlul de pe slide :D
A prezentat pe scurt principalele caracteristici Ruby, mai ales în contrast cu Java, ceea ce a atras anumite comentarii din partea die-hard Java fans din audiență. Culmea ironiilor a fost când a arătat un video în stilul Mac vs PC între Java și RoR.
Apoi a trecut la partea de Rails. A prezentat câteva convenții și apoi pe scurt sistemul MVC, la partea de Model, desigur apărând o poză cu modele. Some girls in the audience weren't laughing at that joke.
Următoarea prezentare, și cea mai wow din tot evenimentul, a fost ținută de Mihai Baba, arhitect în timpul zilei și grafician digital în timpul nopții. Ne-a prezentat una din operele lui de anul trecut, și anume o proiectare asupra castelului Banffy din Bontida, și cum a realizat-o folosind doar programe open-source. Mind blown.
Pe siteul său se pot găsi și alte opere de-ale lui.
A 5-a prezentare a fost ținută de Răzvan Deaconescu de la ROSEdu, despre comunități, cum se formează, ce probleme pot apărea și cum se rezolvă acestea. Prezentarea a implicat publicul mai mult, prin întrebări, mai mult decât celelalte anterioare.
A urmat un set de prezentări făcute de angajați SoftVision, care lucrează în colaborare cu Mozilla, despre Boot to Geck și Gaia. Ioana Chiorean a prezentat Boot to Gecko, un sistem de operare pentru mobile și tablete, făcut de Mozilla. A încercat să facă o prezentare cu tehnologii moderne (HTML5), dar probabil a uitat să capteze eventurile de PgUp și PgDown, așa că telecomanda nu mergea :)) Motivarea principală din spatele acestui sistem de operare este ca să fie complet deschis și mai light-weight decât Android. Cică Telefonica, o companie din America de Sud, vrea să lanseze în septembrie un low-end phone care să pornească la full în 12 secunde. Pretty impressive. O chestie interesantă e abordarea lor: încearcă să aducă desktopul pe Internet, și nu invers, cum face de exemplu Chrome OS. Ioana a zis că pentru a face aplicații pentru B2G nu vor fi necesare platform specific APIs și că vor putea fi distribuite aplicațiile transparent și pe Android și iOS, prin intermediul unui browser headless. Batman. De când este în W3 spec API pentru apeluri telefonice sau pentru trimis SMS-uri?
UI-ul de peste B2G este scris în HTML5, CSS și Javascript, și poate fi modificat de oricine. Interfața creată de cei de la Mozilla se numește Gaia și a fost prezentată de Alex Lakatos. Sincer, un pic seamănă pe Metro UI. Îi așa mai pătrățos.
Nu știu dacă am înțeles bine, dar cred că aplicațiile care vor rula se vor comporta fiecare ca un webserver într-un sandbox. Ele pot fi distribuite fie prin marketplaceul Mozilla, unde nu costă nimica publicarea, sau de pe propriul site, pur și simplu scriind un webapp.manifest.
Deocamdată B2G poate fi rulat doar Samsung Galaxy S2 și Nexus S (sau în Firefox Nightly. Și am primit un tricou cu Mozilla pentru că am știu ce îi Firefox Nightly :>:> ) . Și procesul de instalare este error-prone și brick-prone. Așa că mai trebuie să stăm pe fundul nostru până prin septembrie, când va fi lansat oficial, no matter what.
Și o veste bună/proastă: în 23-24 iunie se va organiza un Mozilla Hackjam și în Cluj. Dar eu am examen în 23 :(((( Naaașpaaaaaaaa. :((( Oricum, acest eveniment este deschis și copiilor de 12 ani, care vor putea experimenta „web development” folosind uneltele Mozilla pentru educație, gen Hackasaurus
Ultima prezentare a fost ținută de doi studenți de la Poli, Ștefan și Victor, despre o variantă românească de Gentoo, RoGento. Ștefan a fost îmbrăcat probabil cel mai elegant dintre toți: la cămașă și cravată :>:>.
RoGento vine desigur cu un steag românesc la încărcarea sistemului de operare. Este bazat pe Sabayon, care este Gentoo cu binare precompilate, ca să nu îți pierzi tu vremea cu compilatul. Meniul din bara de sus de pe sistemul lui Victor era denumit foarte intuitiv și lung „Meniu cu programe”. :D Din păcate, spre sfârșitul prezentării, lucrurile au luat-o un pic în spre flamewars legate de Ubuntu vs Gentoo („nu mi se pare etic și moral să compilezi cu -o3 in loc de -o2” =))) ). Proiectul este încă în stadiu foarte incipient (a început acum 2 săptămâni), dar deja sunt vreo 17 persoane implicate. Sunt curios cum va evolua. Din păcate, până după sesiune nu mă risc să îmi instalez un Ubuntu pe calculator.
All-in-all, nu mi-a părut rău că am mers la acest eveniment. A fost quite fun și am mai învățat câteva chestii noi și cunoscut oameni noi și care știu o tonă de chestii. Looking forward to other similar events.