Katya's World

    Katya's World

    În sfârșit un young adult SF decent, ușor de citit și care este și captivant. Și care nu conține urmă de poveste de dragoste \:D/. Când am citit aceste două rânduri aseară despre această carte, am știut imediat că este pentru mine, mai ales după soap-opera care a fost în seria Hunger Games.

    Acțiunea din Katya's World are loc pentru planeta Russalka, locuită de de­scen­denți ai unor... ruși. Aceștia au venit aici în urmă cu 140 de ani, când Pământul a început colonizări masive datorită suprapop­ulării și a lipsei de resurse.

    Ce face specială această planetă este faptul că ea este acoperită în întregime de oceane, fără pământ uscat, singurele pro­tu­ber­anțe din apă fiind calotele glaciare de la poli, dar acestea nefiind prea locuibile. În schimb planeta are resurse naturale extrem de bogate, ceea ce a dus la col­o­nizarea ei, indiferent de costurile și pericolele mari asociate cu trăitul în domuri și peștere sub­ac­vat­ice.

    La scurt timp după colonizare, cei de pe Russalka au pierdut contactul cu cei de pe Pământ, doar ca aceștia să reapară după 100 de ani, cerând din nou drepturi complete asupra coloniei. Desigur, coloniștii, după atâta timp petrecut în indepență, în care ei singur s-au dezvoltat, nu au fost de acord => waaaar. Au fost pierderi mari pe ambele părți, și după 10 ani s-a părut că Terrani au decis că nu merită și s-au retras.

    Și cu asta ajungem la ziua de azi. Katya este o fată de aproape 16 ani, care urmează să meargă în prima ei cursă în submarinul unchiului ei, având rolul de navigator. Aceasta trebuia să fie un simplu transport de marfă, dar în ultimul moment un agent federal rechiz­iționează submarinul lor și cere să îl transporte pe el împreună cu un prizoner undeva. Și, ca n00bul care este, cere să meargă pe o rută directă, dar care este mai per­icu­loasă.

    Ia ghici ce se întâmplă? Sunt atacați, nava îi dusă cu pluta, Katya abia scapă, sunt salvați, iar atacați, se adăpostesc într-o mină abandonată, sunt prinși de pirați, sunt atacați, etc. Ați prins ideea. Firul narativ este plin de în­torsă­turi neaștep­tate, ma­jori­tatea datorate dragului nostru prizonier, care în­tot­deau­na mai are câte un as în mâneca. Sau prin navă. Sau pe la prietenii lui. Sau în trecutul lui.

    La partea de SF stă destul de bine cartea, nici nu se insistă prea mult pe elementele ști­inți­fice ne­ex­is­tente (FTL sau force shields), care sunt menționate mai mult în trecere. Cum 90% din acțiune are parte sub apă, nu trebuie prea mult suspension-of-belief să crezi că peste 100 de ani există materiale care permit scufundări la adâncimi mult mai mari.

    Autorul, deși este la prima carte destinată tinerilor, se descurcă remarcabil de bine și reușește să păstreze un element comic suficient. Deobicei acest umor este dat de personaje, mai ales de Haviland, care își păstrează calmul tot timpul, și îi uimește pe toți cu replicile sale. Unul din quoturile mele preferate a fost „Russalka society tolerated alcohol, but it was controlled to levels that would have appalled their ancestors.” :D

    All-in-all, îi o carte mișto, scurtă, ușor de terminat într-o zi, în timp ce mai faci și teme. Abia aștept următoare carte din serie.

    Notă: 9/10.