Interviu cu echipa SecurEye

    Interviu cu echipa SecurEye

    La începutul lunii a fost Tech­syl­va­nia, un hackathon cu tot felul de gadgeturi noi (Google Glass, LeapMotion, Sphero, UP, Pebble, Withings, Onyx Beacon, etc.). Echipa care a câștigat a fost de la UBB, de la Ingineria In­for­mației, anul 3, formată din Anca Davidel, Lucian Ziman, Ovidiu Rosu, Istvan Gereb, Lorand Ignat și Ioan Lup. Pe câțiva din ei îi știam de la cursul de roboți(unde ei au luat cam cele mai multe premii, așa că nu mă miră că au câștigat și aici :D).

    Aplicația lor se folosește de EyeTribe, un eye-tracker mic și drăguț, ca să citească codul PIN. În loc să îl tastezi cu mâna la bancomat, te uiți la ecran la cifrele care îl compun. Astfel se pot evita anumite fraude de la ATM-uri.

    La câteva zile după ce au câștigat au apărut tot feluri de articole prin presă despre ei. Dar ju­r­nal­iștii... nu prea știu de info, așa că multe articole au ieșit destul de funny. Libertatea, de exemplu, zicea că „Aplicaţia care citeşte PIN-ul... în ochii tăi!”. Așa că am zis să fac și eu un interviu, un pic mai tech-related cu ei.

    1. Cum v-a venit ideea pentru SecurEye? Idea de SecurEye ne-a venit in seara dinaintea con­cur­su­lui. Ne in­scrisesem la Tech­syl­va­nia de ceva timp, dar nu prea aveam idei sau nu pareau promi­ta­toare. Initial am pornit de la ideea ca “ce tare ar fi sa ajungi acasa cu bagaje si sa nu trebuiasca sa iti cauti cheile ca sa deschizi usa, ci numai sa te uiti la un ecran”. Am transpus aceasta idee in ceva mai simplu si realizabil ca si demo pentru concurs si asa am ajuns la SecurEye, un proiect prin care iti poti introduce o parola/pin doar cu privirea.

    2. Cat de greu ii de adaptat sistemul ca sa folositi alt fel de eye-trackere cum ar fi Tobiiin loc de Eye Tribe? Dupa concurs am incercat sa ne jucam si cu un Tobii dar, difera destul de mult modul de a in­ter­ac­tiona cu dis­poz­i­tivul si mai ales, marimea. E realizabil, dar nu si la fel de rentabil.

    3. In loc de a folosi PIN-ul, care are doar 4 cifre si este "usor" de brute-force-uit, nu s-ar putea folosi alte chestii, cum ar fi sa "desenezi" o figura cu ochii? Noi am dezvoltat proiectul ca o al­ter­na­ti­va la metodele clasice de input ale parolelor, pornind de la ATM-uri si putand continua cu sisteme de securitate a locuin­telor sau chiar aplicatii web. In functie de sistemul pentru care este folosit, parola poate fi adaptata cerintelor respective.

    4. SecurEye ajuta impotriva fraudelor de la bancomat cum ar fi camere video care in­reg­istreaza in­tro­duc­erea PIN-ului sau placute false asezate peste tastele de in­tro­duc­ere a PIN-ului. Ce se poate face in cazul in care in­frac­torii pun o "masca"peste tot ATM-ul? Scopul nostru nu a fost sa gasim o solutie la toate modal­i­tatile de fraudare a ATM-urilor, ar fi fost irealist, traim totusi in Romania, scopul nostru a fost sa oferim al­ter­na­ti­va la in­tro­duc­erea parolelor.

    5. Ce s-ar mai putea imbunatati? Ar ajuta cu ceva daca hardware-ul ar fi mai bun (rezolutie mai buna, eroare mai mica, etc)? Dis­poz­i­tivul pe care l-am folosit face parte din prima generatie de eye trackere. Cu siguranta a doua generatie va fi mai precis si ne-ar mai imbunatati proiectul. De asemenea, si din punct de vedere software se poate imbunatati mult aplicatia, pentru a scade timpul de logare, precizia de citire si acuratetea.

    6. Ce sfaturi aveti pentru dez­voltarea in timpul hackaton? Sa dormi o jumate de ora/1 ora/etc sau sa nu dormi deloc ci sa te umpli cu en­er­gizante/cafea/cola? Noi nu ne-am umplut nici cu en­er­gizante, nici cu cafea. Experienta de la optionalul de roboti ne-a ajutat mult. Ne-am distrat facand glume atat pe seama esecurilor, cat si pe seama reusitelor si cred ca asta ne-a dat energie sa facem un proiect bun. Echipa conteaza cel mai mult, spiritul de echipa si atmosfera degajata, dar si sa vii odihnit la hackathon always helps :)

    7. Care alta idee v-a placut cel mai mult la Tech­syl­va­nia? Mie mi-a placut mult ideea cu HeartAt­tack Detective, o aplicatie ce isi dadea seama cand ai un atac de cord si suna pentru tine la urgente, de exemplu, ma gandeam ca poate salva vieti, ceea ce ar fi chiar util.

    Mersi că ați răspuns la întrebări și mult success în continuare. Sper să puteți să faceți un startup de succes, pe care apoi să îl vindeți la Facebook sau Google pentru 1 miliard de dolari :))))