Learning to machine learn

    Learning to machine learn

    tl;dr: I'm launching an introductory course about machine learning in Romanian. It's aimed not just at developers, but at a more general audience.

    De ceva timp mă bate gândul să trec la următorul nivel de creare de conținut. Scriu pe blog de 10 ani și îmi place asta. Unele posturi pe care le-am scris despre programare și machine learning au avut succes. Așa că m-am gândit să fac un curs de machine learning.

    Pe net sunt o mulțime de resurse de machine learning, cursuri care mai de care. Și eu am învățat din ele, deci sunt și cursuri bune și foarte bune printre ele. Dar pentru început, aș vrea să încep prin a face un curs în limba română, unde nu cred că sunt suficiente resurse de calitate. Bine, practic va fi o romgleză, că abia pot să pronunț „învățare automată”, „machine learning” alunecă mult mai bine. Ce să mai zic de deep learning...

    O altă lacună pe care am identificat-o e că majoritatea cursurilor sunt pentru programatori care scriu cod în fiecare zi și vor să știe folosi și unealta numită machine learning. Dar este o lipsă mare de înțelegere a modului cum funcționează machine learning și inteligența artificială în rândul managerilor și, de ce nu, a oamenilor non tehnici. Dacă te iei doar după ce citești la știri, imediat urmează scenariul Terminator, când în realitate toate sistemele de ML au slăbiciuni mari și ușor de găsit.

    Asta duce la unele așteptări nerealiste din partea conducerii unor firme, care vor să devină mai „hipsteri” și să folosească ML, dar vin cu idei complet greșite, care nu pot fi făcute să meargă suficient de bine. Sper să pot să ajut și astfel de persoane.

    Mulți oameni cred că trebuie cunoștiințe tehnice foarte avansate ca să folosești chestii de inteligență artificială. Dar bariera scade tot mai mult și apar aplicații și în domenii creative, cum ar fi generare de imagini sau de text și care pot fi folosite relativ simplu, odată ce înțelegi conceptele de bază.

    Dacă vă surâde ce ați citit mai sus, intrați pe pagina cursului.