Experienta mea cu Linux part 1

  Experienta mea cu Linux part 1

  Acum vreo 2 saptamani m-am decis sa imi mai instalez Ubuntu sa mai vad cum arata, ce mai ii nou, da' daca merita sa  il folosesc mai mult.  In prima seara am reusit sa il busesc instaland in stanga si dreapta o groaza de programe, fara sa ma uit care is pt Gnome, KDE, XFCE etc. Dupa un reboot ugh, my interface is all messed up. Cum urma sfarsitul scolii, nu am avut timp sa ma ocup de el asa ca l-am lasat. La prima instalare am fost placut im­pre­sion­at de installer. Rapid, pune toate in­tre­bar­ile la inceput, nu ca Windows care face asta pe parcurs astfel incat sa trebuiasca sa stai langa calculator 40 min asteptand urmatoarea intrebare. Si instalarea de alte programe e foarte simpla prin Ubuntu Ap­pli­ca­tion Manager, dar nu au o descriere prea buna unele aplicatii si lipsesc complet user reviewuri, deci practic instalezi orbeste programele, fara sa stii prea multe despre ele.

  Ieri, plicitisit deja de engleza si enervat de caldura, reinstalez Ubuntu.  Vroiam sa imi formatez partitia pe care era deja instalat Ubuntu, si asta mi s-a parut un pic cam counter-intuitive, nescriind niciunde ca trebuie sa selectez acea partitie ca "/" in manual mode. Figured that out after 5 minutes, si in rest instalarea a decurs fara probleme.

  Vazusem la cineva ca KDE arata muuult mai pe gustul meu decat Gnome, asa ca ma decid sa il instalez. Ce nu imi place la Gnome e faptul ca interfata e cam plata, imi plac lucrurile care is mai rotunjite, in relief.  Apoi no­ti­fi­ca­tion systemul e naspa. Mi se pare chiar enervanta pozitia lor si faptul ca on hover se fac trans­par­ente si unclick­able.  Bara de sus mi se pare un pic cam nein­tu­iti­va, sunt prea multe butonase si meniuri acolo. Toate acestea le spun legat de Gnome asa cum este el out-of-the-box, probabil multe lucruri se pot schimba daca te bagi in setari.

  First google result la "Install KDE on Ubuntu"  imi dadea indicatii gresite, dar pana la urma am reusit sa instalez, desi a durat aproape mai mult decat instalarea de la 0 a Ubuntu. Okay, logoff, login, WOOOOOW, ce interfata suuuper. Hai sa intram pe mess. Default pentru KDE este Kopete. Pornesc, new account, introduc username si parola, crash. Again, tot crash. "Linux works out of the box" - riiiiiight. Instalez Pidgin. Asta merge, dar lista de mess mi ordonata din start invers alfabetic. Si daca merg pe sortare alfabetic, tot asa ramane. Wtf? De ce am facut eu grupele mele A) Online? Nu ca aceste persoane sa fie in top? Okay, deocamdata pot trai cu asta.

  Sa vedem music and movie playback. Pornesc Amarok, dau sa indexeze hardul pt mp3uri si dupa ce termina pornesc ceva melodie random. Error, error, error, la toate, nu mi-a mers niciuna. :| (aveam si *.ogg si *.flac ). Instalez ceva codecuri si in alt player merge, dar in Amarok nada, situatie care persisita si dupa un restart.

  No­ti­fi­ca­tion system nu este nici aici muuult mai bun. Se pot face clickuri, dar imi apare de parca ar fi rupta partea de sus si asezata sub restul alertei. Ciudat.

  Ok, hai sa instalam alte programe. Ubuntu Ap­pli­ca­tion Manager, care cred ca este pt Gnome, nu porneste, nici macar nu da o eroare. Dar exista ceva similar pt KDE. Acesta in schimb mi se pare ca are mai putin programe, sau alte repos­i­to­ries, ca nu mi-a gasit chestiile pe care le doream ca celalalt in Gnome. Instalez Chromium, Adobe Flash Player, astea merg ok.  Inca nu risc sa instalez alte chestii, mai intai caut exact ce vreau.

  Alta chestie pe care am incercat sa o fac este sa imi pun Pidginul sa fie dockat in partea dreapta si setat pe auto-hide. Pe ceva bug report am gasit ca se poate face asta cumva cu Window settings in Ubuntu, dar nu am reusit si nici nu am gasit nimica pe Google despre asta.

  So far, Ubuntu pentru mine a fost cam frustrant. O sa mai incerc, o sa mai intreb pe altii ceva sfaturi, in speranta ca va iesi ceva si voi deveni si eu un open-source fan. Pana atunci, o sa raman la Windows 7, care este fain customizat la mine pe calculator :D