The Good Guys

    The Good Guys

    The Good Guys este un serial de politisti (primul la care ma uit si eu) care ruleaza pe FOX. Sper sa nu aiba soarta multor seriale superbe de pe Fox, care dupa un sezon primesc cancel, pentru ca e un serial super.

    Cei doi politisti principali sunt Dan Stark si Jack Bailey. Primul e un detectiv mai in varsta, care candva, demult, a salvat fiul sen­a­toru­lui si de aceea nu este dat afara. Nu se pricepe la cal­cu­la­toare, insista sa faca lucrurile "like back in the day" si este un pic afemeiat. Celalalt insista sa urmeze reg­ulile ­ca la carte, este mai natang in personal matters (spune ce nu trebuie) dar este un politist bun.

    Jack comenteaza la tot ce fac ceilalti din jurul lui si de aceia este pus sa fie "babysit­terul" lui Dan, cei doi primind doar cazuri marunte, cum ar fi furtul unui prajitor de paine, un automat spart, un geam spart sau caini otraviti. Dar de fiecare data, datorita in­sis­ten­tei lui Dan ca nu exista cazuri marunte, ele doar acopera lucruri mai mari, ei ajung sa descopere carteluri de droguri si hoti de masini clasice.

    Serialul incepe genial. Julius, un hot de 2 bani, tocmai a spart intr-o casa cu o masca pe cap, cand il suna cineva pe telefon. El isi da jos masca si raspunde: "Can I call you back later? I'm just stepping into work". Apoi incearca sa fure tele­vi­zorul, dar spre ghinionul lui descopera ca este un CRT old school si heavy, pe care il scapa cand vede ca vine pro­pri­etarul. In drumul spre iesire, apuca ce poate, si anume un prajitor de paine si se taie la mana in cioburile de la usa.

    Apoi ne este prezentat al doilea cel mai bun asasin din lume, punandu-se un accent mare pe faptul ca este al doilea cel mai bun asasin din lume, care este angajat sa recupereze ceva bani pentru un cartel. Of course things go wrong, persoanele care trebuiau sa fie moarte nu au murit, etc etc, dar totul este povestit foarte comic. La intalnirea cu politistii, Jack reuseste sa traga doar in jurul asasinului cu ochii inchisi.

    Serialul este plin de replici care te pun pe jos de ras, cum ar fi la o interogare "Quid pro no quo" deorece suspectul nu coopereaza. Dan vrea sa foloseasca tehnica "What, you’ve never heard of Good Cop, Sick Cop?". Dan mananca alunele cu coaja cu tot, motivand cu " them being most nu­tri­tious". Cum cei doi nu sunt bine vazuti la politie, ei nu primesc resurse, asa ca trebuie sa im­provizeze. Una din im­proviza­tii fiind folosirea unui criminal aflat in stare de libertate cu ankle monitor pe post de tracker la o masina. Iar cand apoi incearca sa afle cine a furat masina, hotii fiind Britanici, Dan il intreaba pe saracul live tracker: "These characters were english, could you translate anything they were saying?".

    Actiunea este prezentata si ea intr-un mod interesant, cu multe sarituri in timp. Episoadele incep cei doi detectivi in mijlocul unei situatii fierbinti, ca apoi sa ne treaca "36 hours earlier" sau "2 day before". Si cand se vad scene aparent random, explicatia lor este data tot asa: "10 seconds before", "30 seconds before", "8 months before".  E o metoda narativa captivanta.

    E un serial super, primul serial cu politisti care reuseste sa ma captiveze (24 si Spooks nu se pun ca is more counter-terrorism). Ii dau un 9/10. Sper sa nu fie cancelat de big bad mean Fox :(