Experienta mea cu Linux part 2

    Experienta mea cu Linux part 2

    Image by Alastair Montgomery via Flickr

    In 10.10.10, care scris binar 101010 ii 42 in baza zece, etc etc, ii o zi frumoasa, stim cu totii asta, a aparut si Ubuntu 10.10, Maverick Meerkat. Fiind un geek care se respecta, am zis ca nu se poate sa nu am si eu ultimul OS in materie de open source.

    Cum eu aveam deja10.04 pe calculator, am decis sa fac un update. Din pacate am avut idea aceasta geniala la ora 10 seara. Crezand ca un update dureaza cam cat o instalare, am decis sa procedez chiar atunci. Pai, dureaza cam de 5 ori mai mult. Mi-o descarcat in 20 de minute versiunea noua - se descarca cu doar 500kb/s, daca as fi descarcat de pe torrente, scoteam si viteze de 2Mb/s, apoi mi-a luat 40 de minute sa imi despa­cheteze fiecare fisier. Eu m-am dus la culcare si am lasat cal­cu­la­torul pornit, sperand ca se termina in juma de ora si apoi il opresc. Dupa 20 de minute il verific: mi-o aparut o eroare despre ceva fisier si de-aia nu facuse nimica in ultimele 15 minute. Shutdown and bye bye.

    Cum deja incepuse sa copieze fisiere noi, mi s-a dus instalarea veche, nu am mai putut boota in ea a doua zi. No problem, descarcam pe Windows, facem stick bootabil, instalam din nou, ca oricum mare pierdere nu ii. Instalarea merge fara probleme, nu mi s-a parut a fi mai rapida decat la 10.04, desi ei asa afirma. Ma rog, oricum ii rapida.

    Schimbari batatoare la ochi: wall­pa­pe­rul default e altul si si fontul care e folosit peste tot. Si mie mi se pare ca ii prea mic fontul din start. Abia vad ce scriu acuma aici pe Wordpress. Iar daca dau zoom la pagina mi se duc imaginile. Asa ca ma chiorasc deocamdata. Si da, am marit fontul din setarile Ubuntu, didn't help.

    Nu cred ca o sa trec in curand la Ubuntu ca sistem principal. Ii prea diferit totul fata de Windows. Probabil as putea sa fac totul sa func­tioneze ca sistemul meu de Windows, dar nici nu stiu de unde sa incep. Vreau sa instalez un to-do list manager. Merg la Ubuntu Software Center si caut asta. Gasesc 20 de aplicatii. Care s-o instalez? Data trecuta am facut greseala sa instalez 10, sperand ca apoi sa filtrez, dar jumate din ele erau pentru KDE, XFce sau alte sisteme de ferestre. Mergeau, dar aratau oribil. Apoi de unde trebuie sa stiu eu care ii mai bun din cele 10 softuri? La descrierea la fiecare scrie numa ceva de genu: "this is the best to-do list manager". Idem pentru programe de IM, vizionat filme, ascultat muzica, codat, launchere etc. Pe Windows de 5 ani de fiecare data cand aud de o al­ter­na­ti­va noua la vreun soft din lista asta, il instalez, il testez cel putin 5 minute, si daca merita, ramane pe hard. Daca urmatoarea data cand deschid Revo Unin­staller nu tin minte cand am pornit ultima oara aplicatia aia, atunci uninstall. Nu am chef si timp sa repet asta pe Linux. Daca as fi nevoit, sigur m-as descurca pe Ubuntu, dar nu imi place cum ma descurc pe el. I'm lazy, what can I say.

    Alta plangere: ca sa mut butoanele de minimizare, maximzare si inchidere a fer­e­strelor in partea dreapta a trebuit sa umblu in analogul de la Registry din Windows. Sau ceva foarte similar. In secolul 21. Tre sa cotrobai­esc undeva obscur si sa scriu stringuri care descriu 3 iconite. Are you kidding me? How the heck is that user friendly? Si in Windows mai repede schimb astea.

    Ca sa fac o partitie Windows sa mi se monteze automat la pornire a trebuit sa parcurg 4 tutoriale diferite, din care 2 erau in terminal, cu comenzi fara sfarsit, 1 era grafic, dar nu mergea. Si in ultimul tutorialam gasit un program care sa monteze el automat la boot partitiile Windows. Sorry, that's just aw­ful ­doc­u­men­ta­tion.

    Ca sa fac Empathy sa se ascunda automat si sa revina cand merg cu mouseul la marginea ecranului nici nu am gasit cum sa fac pe net. Tried googlin' "autohide window ubuntu" - absolutely no relevant results. Si cam asta ma deranejaza cel mai mult. Cu layoutul ma obisnuiesc eu cumva. Cu mod­i­fi­cat­ul prin terminal si gconf-editor scap eu odata la 1-2 ani, si rezist atata. Dar faptul ca nu imi apare cand vreau eu fereastra de IM imi deranjeaza puternic modul de lucru. Ii mult mai comod sa faci un mouse over decat un mouse click. Nu distrage atentia in halul ala.

    Sa zic si chestii pozitive: integrarea pro­to­colurilor IM in Ubuntu este foarte misto. Ubuntu Software Center este o chestie geniala pentru atunci cand stii exact ce vrei sa instalezi. Repos­i­to­ries is si mai bune atunci cand ai script care sa iti instaleze toate astea pentru tine. Dar for finding random good programs, it sux. Chromium a reusit sa imi sin­cronizeze aproape perfect cu Chromeul de pe Windows, asa ca in mare parte navigarea pe Internet nu imi este deloc diferita fata de "acasa". Compizul are destul de multe efecte vizuale faine, dar atat de multe incat si mie mi se par exagerate :))).

    One another thing that drives me nuts: no­ti­fi­ca­tions. Ai de capu meu ce enervante sunt. In 99% din cazuri nu observ daca imi scrie cineva pe mess. Inteleg eu nevoia de unobtrusive no­ti­fi­ca­tions, dar nici chiar in­ob­serv­abile. Si nici nu vor sa dispara. Raman acolo vreo 10 secunde si good luck trying to close them faster. X(X(X(X(.

    Acuma ca am stat vreo juma de ora in Ubuntu scriind acest post, cuota pe saptamana asta mi s-a umplut and I'm back to my dear Windows system >:D<.

    Poate mai revin saptamana viitoare cand o sa testez si versiunea KDE.