Orange si Google is naspa

    Orange si Google is naspa

    Orange si Google is naspa. Rau de tot. Acum 2 luni mi-am luat un telefon Orange Boston. Initial eram foarte multumit. Procesor 600 Mhz, mi lene sa caut cati RAMi, ecran de 3.2", rula Android si era ieftin. Un HTC Hero care avea aceasi con­fig­u­ratie era de 3 ori atata.

    Dupa vreo o saptamana am inceput sa imi dau seama de anumite probleme. Sistemul de operare care rula pe el era Android 1.6, pe cand ultima versiune Android este 2.2. Pe ceva forumuri am gasit ca se lucreaza pe update, este deja patch care circula pe net, doar se mai fac ultimele testari, in curand va fi oficial. Asta o fost prin 10 septembrie. O sosit vreun update de atunci? Da de unde. Tot Cupcake ii pe telefon. Sa zicem ca trec peste asta. Nu ii asa mare stres. Difer­entele nu is mari, principala aditie la Eclaire a fost TTS si STT imbunatit. Cum oricum nu ar fi mers in romana, nu ma stresam. Toate apli­cati­ile pe care le-am incercat mergeau si pe Cupcake, asa ca de ce sa ma enervez. In schimb acum 2 saptamani Skype a scos varianta pentru Android si ghici care is cerintele minime? Android 2.1. Asa ca patience young padawan in continuare.

    Si acuma ajungem la principala problema, care m-a enervat la culme. Pana acuma am folosit doar aplicatii free. Nu mi-am luat telefonul ca sa ma joc pe el, ci ca sa vorbesc, smsuiesc, eventual sa stau pe net de pe el. Mai ales ca am 400mb in abonament. Iar daca chiar ma plictisesc la bunici unde nu am semnal, ma joc un Sudoku care are tutoriale superbe incluse. Dar am gasit doua aplicatii care in schimb merita cumparate. Una este SwiftKey, o tastatura predictiva care aproape ca iti citeste mintea. A fost ca am scris mesaje intregi numai selectand cuvinte pe care mi le propunea programul. Si aveau sens. Si chiar aia vroiam sa zic. Iar cealalta aplicatie este Tasker, care au­tom­a­tizeaza anumite actiuni de pe telefon in functie de evenimente. Exemplu: daca intorci telefonul cu fata in jos il pune automat pe mut. Daca scuturi telefonul raspunde la telefon. Trimite SMS-uri de ziua unei persoane automat. Etc. The pos­si­bil­i­ties are endless.

    Impreuna costa 10$ si am zis ca atata merita cele doua aplicatii, s-au chinuit destul de­vel­operii asa ca hai sa le cumpar aplicatia. Din Romania e destul de greu sa cumperi, trebuie cont bancar american sau ceva card de credit nush de care, de care eu nu am. Asa ca am vorbit cu cineva din America care acuma sta in Romania sa ma ajute sa imi cumpar astea. Merg la ea si imi setez conturile, dau sa cumpar aplicatia. Cand sa instalez apli­cati­ile, canci, nu le gaseste in Market. Whaaat? Cum adica? SwiftKey Trial imi mergea, deci no way sa fie problema de suport pentru Android 1.6. Dupa un pic de gugalit, aflu ca problema este la Google. Ei folosesc un "fin­ger­print" bazat pe seria tele­fonu­lui, sistemul de operare instalat si alte minuni ca sa te au­t­en­tifice cand cumperi aplicatii. Cum Orange Boston e telefon nou, nici nu s-a uscat bine vopseaua pe el, a aparut doar in iunie, Google inca nu a binevoit sa il adauge in baza lor de date. Asa ca pana cand nu fac asta, eu raman fara SwiftKey si Tasker. Daca nu le gasesc pe torrente. Mai astept inca cateva saptamani, sperand ca o sa se miste astia, dar daca nu... va trebui sa gasesc altundeva de ceea ce am nevoie.

    Cu actiunea asta Google a scazut mult in ochii mei. Si Orange, desi de la ei nu aveam expectatii prea mari oricum.

    Asa ca tineti minte: nu cumparati telefoane relativ noname ca nu o sa puteti face upgrade la softul lor si nici nu o sa puteti cumpara aplicatii pentru ele!