White Collar

    White Collar

    După un scurt „s­abat­i­cal” de la seriale (de trei luni m-am uitat doar la colecția de pe hard), la Infomatrix Ligia m-a introdus la un serial nou: White Collar (mă rog, nu aveam ce face și chestia care mi-a atras atenția cel mai mult de pe hardul ei a fost White Collar). Când am venit acasă într-o săptămână am terminat primul sezon (și am dat 3 teze și am scris 300 linii de cod, altfel aș fi terminat mai repede).

    Serialul este despre un criminal, Neal Caffrey (Matthew Bomer), care se ocupă de in­fracți­u­ni „white collar” (in­fracți­u­ni care nu necesită violență, ci se bazează pe fraudă și înșelare) și care, după ce a fost prins, va colabora cu FBI-ul ca să îi ajute să rezolve diverse in­fracți­u­ni.

    Here be spoilers.

    El este prins de agentul FBI Peter Burke (Tim DeKay) și condamnat la 4 ani de închisoare. Cu 3 luni înainte să expire sentința sa, Neal evadează pentru că prietena sa i-a zis că îl părăsește. Peter îl găsește cu ușurință, dar, când să îl ducă la închisoare, Neal îi spune că un fir care se afla pe geaca agentului este de fapt parte din măsurile de securitate pentru noua bancnotă de 100 de dolari canadieni, lucru pe care nu reușise să îl afle nimeni de la FBI. Neal își oferă ajutorul în rezolvarea cazului curent, cu condiția ca să fie eliberat din închisoare. Peter acceptă și de aici se dezvoltă un buddy-movieTV Show.

    Desigur, nu poate lipsi niciun fir epic care să dureze tot sezonul și care să fie plin de mister. În primul episod Neal află că prietena l-a părăsit pentru că cineva a obligat-o, și că acel cineva vrea o anumită chestie de la el. Ce este acea chestie (cutie de muzică) și cine este acel cineva se află doar pe la sfârșitul sezonului. Și desigur, Neal nu avea acea cutia, doar dându-se mare că o furase înainte să fie închis.

    Cei doi se potrivesc perfect, având obiceiuri diferite. La început Peter îl tot amenință pe Neal cu mersul înapoi la închisoare și reacționează șocat când acesta propune ceva modalitate de rezolvare a cazurilor care calcă de cealaltă parte a legii. Neal în schimb îl uimește pe Peter prin carisma sa, reușind să im­pre­sioneze pe toată lumea, inclusiv pe soția agentului, Elizabeth Burke (Tiffani Thiessen).

    Un alt personaj interesant care apare în serial es­te ­Mozzie (Willie Garson). El este un fost prieten de-al lui Neal, care îl ajută să o găsească pe prietena sa, și, uneori, îl ajută și la cazurile oficiale, deși Mozzie este foarte paranoic. Când este trezit din somn, prima lui reacție este „Show me your search warrants”, stă într-un trailer, cred în tot felul de teorie con­spir­ațion­iste și îi zice la Peter „The Suit”, iar la soția sa „Ms. Suit” =)).

    Serialul este foarte elegant. Neal se îmbracă doar în costume de lux (în prima zi după ce a ieșit din închisoare a reușit să se pună bine pe lângă o doamnă văduvă mai în vârstă, de la care apoi a obținut casă și haine :)) ) și îi stă bine și cu o pălărie foarte old-school. Are un talent înnăscut pentru a fraierii/impresiona oamenii și este destul de deștept (d'ooh, he pulled of numerous impossible heists).  Cum serialul este despre crime white collar, mare parte din timp acțiunea are loc în diferite muzee sau colecții private de artă, foarte rar fiind urmăriri pe stradă.

    Serialul reușește să îmbine destul de bine jafuri in­teligente, in­ves­ti­garea, suspansul și comedia. Îi dau un 9/10.