Lenovo T520 review

    Yaaaaay. În sfârșit mi-am cumpărat un laptop. L-am cumpărat pentru facultate (de-asta am așteptat până acuma), nu prea vreau să mă joc mult pe el, mai mult o să programez pe el și probabil un film ocazional. Pentru că vreau să mă țină cât mai mult, ideal fiind până când termin masterul și încep să lucrez, am decis să investesc acuma o sumă mai mare într-un laptop ultimul răcnet, care și peste 4-5 ani să fie în stare să ruleze Windows 8 SP2 mai mult decât decent.

    Speci­fi­cații tehnice

    • Intel Core i7 2630QM (Sandy Bridge)
    • 4 GB DDR3 1333 Mhz RAM (o să mai bag 4 GB în curând)
    • 15.6" Full HD (1900x1080)
    • NVIDIA NVS 4200M with Optimus Technology, 1GB memory
    • UltraNav with TrackPoint & touchpad plus Fin­ger­print reader
    • 720p Camera
    • 500 GB Hard Disk Drive, 7200rpm (o să fie schimbat pe un SSD)
    • 9 cell Li-Ion Battery - 55++
    • Intel Centrino Advanced-N 6205

    Car­ac­ter­is­ti­ci fizice

    Îi solid. Nu se prea îndoaie. Dacă apăs cu mâna pe el, nu se mișcă (dar nici nu am apăsat prea tare :D). Am luat bateria extinsă, cu 9 celule, care iese un pic în afară (vreo 2 cm) și are un mic joc, dar nu îi deranjant (nothing duct tape won't fix). Carcasa e făcută din ceva plastic special (CFRP - carbon-fiber reinforced poly­car­bon­ate), care îi destul de rigid. Ecranul poate fi întors muuuult în spate, peste 180 de grade.

    Porturi are destul de multe: 4 porturi USB 2.0, din care unul asigură și curent pentru încărcare și unul este combo cu eSATA. Sadly, no USB 3.0 :( Mai este și câte un HDMI, VGA, FireWire, Ethernet, modem (seriously?), 4-in-1 card reader, Ex­press­Card34. Portul audio e combo (încă nu știu cu ce se mănâncă asta).

    Tastatura îi destul de bună. Taste destul de mari, ușor de apăsat. Un pic mi se pare ciudat faptul că tastele Esc și Del sunt de două ori mai înalte decât celelate , dar asta nu mă prea deranjează. Ce mă deranjează și destul de des încurc e faptul că Fn și Ctrl sunt schimbate, Ctrl fiind a doua tastă de pe ultimul rând, deși cred că se poate schimba din software asta. Butoane media are doar pentru volum, mut, oprire microfon și  un buton albastru ThinkVan­tage care pornește ceva aplicație Lenovo.

    pro­truz­i­u­ni, dar care, după ce te obișnuiești, cică ajută să îl folosești mai precis. Desigur, este multitouch, dar din driverul care era gata instalat lipsesc câteva gesturi de bază (circular scrolling sau two-finger tap = mid­dleclick) și un pic mi se pare că observă greu gesturile de zooming.

    Lenovo nu a putut lăsa pe dinafară butonul mic și roșu numit trackpoint. Mie personal nu prea îmi place (nu sunt obișnuit cu el), dar uneori mi se pare mai ușor să citesc articole lungi folosind comboul trackpoint+pseudo-middle button.

    Ecranul e su­peeeeeerb. Merită fiecare bănuț pe care l-am dat în plus ca să am opțiunea cu FullHD și 95% gamut. 1) rezoluția îi enormă. Când, din când în când, mai pornesc cal­cu­la­torul mare, aproape că îmi scot ochii pixelii de pe el (rezoluție de 1440x900 pe un monitor de 19"). 2) super-mega-hiper luminos. La maxim pot lucra și afară cu el, iar înăuntru nu am nevoie de mai mult de 10 din 15 la brightness. 3) the colors are soooo pretty. Albu îi alb, galbenul îi galben și negru îi negru. În comparație, celălalt monitor are un alb așa de gălbui....

    Sunet... meh. Se aude bine în cameră. În rest mie mi totuna. Nu am ureche muzicală, nu prea pot să deșlusesc cât de clare îs sunetele scoase.

    Camera îi bunicică, dar nu îi 720p (când creșteam rezoluția la atâta fpsul scădea la 10 :)))). Dar la cât o să folosesc eu camera.... ar putea avea și 16 pixeli....

    În schimb fin­ger­print readeru rupe. Merge și să pornești laptopul cu el. Just swipe your finger and voila, you're logged in, without having to insert your 15 character password. Totally worth it's 20 bucks.

    Cum se mișcă

    Bine. Nu o să mă străduiesc să fac bench­markuri sintetice, că îs complet irelevante. Se mișcă ca orice alt laptop care are un procesor similar și 4GB RAM: bine. Bootează în aprox. 1 min (vreo 20 de secunde îs datorate la fin­ger­print reader, pentru că Windowsul îi cretin și mai întâi arată lista cu uti­liza­tori și apoi trece doar la meniul pentru cititorul de amprente, care apare chiar dacă am pornit laptopul cu amprenta mea X( ). Visual Studio pornește repede. Photoshop și el. Chrome-ul merge foarte bine (în comparație cu cal­cu­la­torul meu vechi, pe care avea ceva figuri când deschideam taburi noi).

    Bateria îi lux. Ține vreo 6 ore cu stat pe net prin WiFi. Cu altceva încă nu prea am testat până la descărcare. Cu filme cred că ține vreo 4 ore.

    Rămâne rece  în condițiile de folosire enumerate mai sus. Iar dacă îl folosesc pentru altceva, atunci o să îl pun pe o masă, așa că va putea fi cât de fierbinte va vrea el.

    Îi foarte silențios, doar ocazional scoate câte un clanchet ciudat (sper că nu îi ceva bubă de fabricație :-S)

    O mică problemă am cu el, și care mai degrabă îi o problemă cu co­mu­ni­tatea open-source: nu există drivere bune pentru tehnologia NVIDIA Optimus, care schimbă între placa grafică integrată și cea dedicată. Al­ter­na­ti­va open-source e cea în care s-a găsit cel mai fail bug posibil, așa că deocamdată o să îl evit. Aș putea să setez din BIOS să fie folosit doar una din cele două plăci, dar am dat atâția bani pe ele și nu îmi vine să le dezactivez :))) Dar sper că în vreo jumătate de an o să fie driver stabil, care nu șterge profilul uti­liza­toru­lui :D

    Concluzie

    Lenovo T520 e un laptop superb, care poate fi cumpărat într-o  gamă destul de largă de con­fig­u­rații. E rezistent, rapid, cărabil (are 2.5kg) și ține mult bateria. Un minus are: absența portului USB 3.0. În rest sunt foarte mulțumit de el. Sper să îl pot folosi cu bine.