Ultima vacanță de vară

    Ultima vacanță de vară

    Tocmai mi-am terminat probabil ultima vacanță mai lungă - de 2 luni :(( Și a fost altfel față de cum mă așteptam.

    Pornisem cu planuri mari: o să profit de timpul liber și o să fac o pauză (sau măcar o să o las mai moale) de la programat, și calculator în general; o să citesc mai multe cărți (deși părinții mei sunt tehnoredac­tor, respectiv tra­ducă­toare la editura Lampadarul de Aur, am citit un număr im­pre­sio­n­ant de mic de cărți publicate de ei); o să îmi continui studiile de greacă nou-tes­ta­men­tală. Și o să încep noul an îm­prospă­tat și înviorat atât fizic, cât și spiritual.

    Mno, în prima zi după ce am terminat cu examenele, primesc un email de la firma 3 Pillar Global că am fost recomandat de cineva și ar fi interesați de studenți care să se formeze în cadrul firmei (aka să mă angajeze). Așa că de vreo 4 ori am fost vara asta la Cluj pentru interviul cu HR-ul, interviul tehnic, discuția de ofertă (cu Dan Suciu, proful de BD2 :D) și apoi semnarea con­trac­tu­lui. Yup, m-am angajat, sunt Junior Python Developer :D

    Mi-a convenit chestia asta, pentru că firma oricum era în vizorul meu. Aș fi vrut să mă angajez din toamnă oricum, și cum doream Python, nu aveam o varietate prea mare din care să aleg. Așa că am primit din mâna Domnului această contactare și apoi oferta făcută.

    Cândva în prima săptămână de vacanță, un prieten mi-a zis de un concurs de programare organizat de firma Imprezzio. Uitându-mă peste pagina lor de sugestii, am văzut că le-ar fi plăcut să vadă ceva cu OCR și ceva cu statistică. Asta suna fix ca o idee de-a mea pe care o aveam de mult timp, dar din motive de lene și nemo­ti­vație, am tot amânat-o. Vroiam să fac un program de management al resurselor financiare personale, cu un mic twist: în loc de a trebui să introduci tu cu mânuța ta la sfârșitul zilei tot ce ai cumpărat, păstrezi bonul și îl scanezi cu webcamul sau cu telefonul mobil și programul îți citește automat toate datele, tu eventual corectezi anumite erori. Iar apoi, la sfârșit de lună, programul face o analiză statistică și îți zice unde și pe ce categorii de lucruri ai cheltuit cel mai mult și încearcă să facă sugestii de economisire.

    Gândindu-mă mai bine, mi-am dat seama că din asta pot să îmi fac și lucrarea de licență, așa că aveam motivație dublă să mă apuc.

    Așa că prin a doua săptămână din iulie, am început să fac primii mei pași timizi în lumea procesării imaginilor digitale. Nu mai lucrasem până atunci niciodată în mod pro­gra­mat­ic cu pre­lu­crarea de imagini, dar, în Python și asta îi simplu (ca de altfel orice în Python. Ce nu îi simplu, fain și elegant în Python? :D) Am găsit o librărie super mișto, SimpleCV, cu care am început să fac diferite chestii. Doar ca după o lună, câteva zeci de articole citite, câteva sute de linii de cod scrise să îmi dau seama că în ma­jori­tatea cazurilor puteam să lucrez mult mai eficient sau mai bine.

    Așa că mare parte din vacanță cam cu asta mi-am petrecut-o. Nu mă plâng, pentru că a fost super. Am învățat foarte multe lucruri noi, chiar am început să am o înțelegere un pic mai bună a metodelor de machine learning, să știu câte ceva despre procesarea de imagini și în continuare sunt uimit de senzația aceea superbă pe care o ai când te prinzi după câteva zile bune de „stuff-not-working” unde era buba și te iluminezi și poți să mergi mai departe.

    Și oricum, am avut parte de câteva zile de relaxare. Am fost o săptămână plecat în vizită pe la rude (a fost nunta unui verișor, apoi a venit un unchi din America la bunici). Am mers 5 zile la Remeți alături de câțiva frați de la biserică și aici chiar m-am deconectat de programare, abia dacă îmi verificam timp de 15-20 minute emailul și citeam un pic de știri (am scuză: așteptam email de la 3 Pillar Global și acolo l-am și primit :D).

    De ce îmi pare rău este că nu am citit mai mult, deși aș fi putut. Printre câteva zeci de linii de cod, printre cititul paginilor de doc­u­men­tație și de articole ști­inți­fice, aș fi putut să mă mai și opresc din când în când să citesc. Uneori am și făcut asta, dar prea rar.

    Noh, dragi prieteni, sper că aceste update-uri despre viața mea v-au fost destule și o să îmi urmăriți în continuare blogul :D