Gravity

    Gravity

    După mult timp, am ajuns să văd și eu Gravity. Deși am văzut trailerul cu secvența de la început când îi lovește prima oară norul de rămășițe, la cinema tot a fost superb și mi s-a ridicat părul de pe mână.

    Filmul este unul extrem de realist (tot are bube, dar față de Thor sau Fast and Furious îi documentar) despre o misiune de adăugare/reparare a tele­scop­u­lui Hubble, care eșuează destul de urât și doi astronauți se cam pierd în spațiu și naveta lor spațială este distrusă.

    Cu ocazia acestui film am aflat câteva chestii despre ce se află în spațiu, despre stația spațială chinezească,Tiangong, naveta spațială chinezească, Shenzou, și că la al­ti­tudinea aia, există chestii care ocolesc Pământul în 90 minute. Mergând cu câteva zeci de mii de kilometri pe oră. Chiar nu vrei să fii acolo când te trosnesc.

    În tot filmul apar 2 actori și jumătate: Sandra Bullock (n-ai zice că la anul face 50 de ani), George Clooney și din când în când câte un cadavru sau câte o voce la radio. Amândoi actorii care se văd joacă excelent.

    Dr. Ryan Stone e o doctoriță care a descoperit ceva de imagistică nouă, pe care trebuie să o instaleze acolo sus. Nu îi place sus în spațiu, dar ea fiind experta la chestia respectivă, trebuie să o instaleze ea personal. De-a lungul filmului aflăm că este destul de workaholic după ce și-a pierdut fetița, căreia nu i-a putut „da drumul” după ce aceasta a murit. Spre sfârșitul filmului învață să dea drumul (la propriu și la figurat) și îi revine pofta de viață.

    Matt Kowalski e un tip care e la ultima lui plimbare în spațiu, urmând să iasă la pensie. E guraliv, are zeci de povești de spus, doar că ma­jori­tatea sunt deja cunoscute pe de rost de către Houston și ceilalți membri ai echipa­ju­lui. Este un tip pragmatic și optimist, dar își cunoaște limitele și știe cât de periculos este în spațiu. El o în­cu­ra­jează mult pe Ryan și o ajută să supraviețuiască până la capăt, fiind o inspirație pentru ea.

    Soundtrack: Cine îi Steven Price și de ce nu am auzit de el până acuma? A compus niște melodii superbe pentru film. Se potrivește foarte bine și, pentru că în spațiu nu se aude nimica, deseori muzica este singurul sunet care se aude în mijlocul unor scenarii cat­a­stro­fale.

    Partea vizuală: 1) Filmul începe cu o secvență de 17 minute fără vreo tăietură. Jos pălăria Mr. Alfonso Cuaron. 2) Spațiu îi frumos. Nu degeaba o scris parcă și Eminescu ceva poezii în care apare și spațiul :)))

    Notă: 10. Acesta este genul de filme care inspiră copii să devină astronauți când o să fie mari și să inventeze chestii noi și super mișto.