State of IM on Windows

    Cum mi-am reinstalat Windowsul recent, am decis să îmi văd dacă există al­ter­na­tive mai bune pentru unele programe pe care le folosesc. În primul rând mi-am au­tom­a­ti­zatprocesul de instalare a pro­gramelor. Și, după câteva zile în care nu am avut niciun client de IM pe calculator, am decis să văd cum au mai evoluat lucrurile în ultimul an.

    tl;dr: Nicicum. Tot Trillian o să îl folosesc.

    Am câteva cerințe pe care un program de IM trebuie să le în­deplin­ească ca să îl folosesc. În primul rând trebuie să fie multi-protocol (cel puțin Y!M, GTalk și Facebook). Așa că din start pică toate chestiile gen Yahoo Messenger, Windows Live Messenger, etc. În al doilea rând, trebuie să nu mă deranjeze și să ocupe spațiu pe degeaba pe ecranul meu. Cum se face asta? Prin docking lateral și auto-hide.

    1) Digsby. Îi mort. O fost cumpărat de Tagged, făcut open-source și nimeni nu s-o mai ocupat de el. Am aflat că îi făcut în mare parte în Python, ceea ce e destul de drăguț. Nici nu l-am instalat, pentru că nu vreau să investesc (timp) în programe care nu vor mai fi dezvoltate și care pot să crape oricând se schimbă vreun protocol, deși de aici am învățat de chestia cu docking și auto-hide.

    2) Miranda. Îi tot urât. Tot complicat. Sistemul de pluginuri mi s-a părut greoi. Când după mult căutat pe Google am reușit să fac docking-ul și auto-hide-ul, m-am speriat. Când era dock-at, îmi făcea desktop-ul mai mic (alte ferestre maximizate se deschideau doar până la el). Auto-hideul rezolva problema asta, doar că... nu aveam o metodă ușoară de a redeschide lista de ferestre. Trebuia să merg în task bar pe iconița de la Miranda ca să văd iarăși cine e online. Usability fail: maximum.

    3) In­stant­bird. E făcut de Mozilla (sau cel puțin e sub umbrela lor), deci e bazat pe XUL. S-o lucrat la el multișor de anul trecut, dar încă e cam annoying: pentru ooorice e nevoie de un plugin. Inclusiv pentru smiley-uri. Oh, și nu are docking sau auto-hide.

    4) Pidgin. Ah, clasicul Pidgin. Singura variantă pe Linux. Dar pe Windows tot urâțel și tot enervant. Și nu va avea docking builtin din motive de Linux (îi treaba la window manager, etc etc), așa că nu va fi nici pe Windows. Îi ceva plugin care teoretic face chestia asta, practic suferă de aceași bubă ca și Miranda: cum redeschid iară după ce s-o ascuns? Mi se pare ciudat că plug­in­urile nu sunt ad­min­is­trate din meniul de preferințe, ci au propriul lor meniu, unde trebuie con­fig­u­rate ele separat. Dacă nu aș fi știut că Pidgin are pluginuri, nu aș fi văzut opțiunea respectivă.

    5) Jitsi. Jucător nou pe teren. Scris în Java, open-source. Usability fail: la început, când să îți adaugi conturile noi, îi o fereastră cu mai multe subpanouri, câte unul pentru fiecare protocol. Problema e că fiecare subpanou e sub­di­men­sion­at și din câmpul de password se văd doar 4 pixeli, iar din opțiuni avansate canci. Trecând peste, îi meh. Nu are prea multe opțiuni legate de uz­abil­i­tate, dar are o tonă pentru codecuri, device-uri, etc. Are o parte puternică de SIP și VoIP.

    6) Trillian. Și am ajuns de unde am plecat. Trillian știe să facă docking cu auto-hide deștept: când merg cu mouseul în partea unde îi ascuns a ecranului, îmi apare. Uneori are ceva probleme dacă îs alte ferestre fullscreen și de-asta căutam ceva mai bun, dar se pare că nu se găsește. Trist. Și dacă îmi activez contul de Facebook în Trillian, primesc un spam cu absolut toate posturile de la absolut toți prietenii mei, chiar și de la cei care sunt setați ca „Don't show in Newsfeed".

    Sper că dacă voi trece pe Linux mai „full-time”, să găsesc o soluție mai bună (măcar cu un Window Manager decent să îmi rezolv problema). Sau, să găsesc o aplicație în terminal :>:>:>

    Sau, cea mai simplă soluție, să nu mai folosesc IM. Pe Yahoo Messenger suflă vântul, multe persoane care acum 1-2 ani nici măcar nu aveau Facebook, acuma doar acolo le mai găsești. GTalk, la cât folosesc, m-aș descurca și din interfața din browser. Iar pe Facebook oricum stau din browser.

    We'll see what the future holds. :-??