Ghid opționale UBB Info

    Ghid opționale UBB Info

    La UBB, la secția in­for­mat­ică, în anul 2, semestrul 2, studenții își pot alege un opțional dintr-o listă de vreo 5 materii; în anul 3, semestrul 1 se aleg vreo 2 opționale, pentru fiecare existând vreo 5 posi­bil­ități (distincte), iar în ultimul semestru, iarăși este opțiunea de a alege din liste de câte 5 materii la 2 opționale și un mini-opțional.

    Deși se or­ga­nizează la sfârșit de an o prezentare despre opționale, ma­jori­tatea stu­denților nu știu despre aceasta, și nici nu vin toți profesorii ca să le prezinte. Prin urmare, mulți studenți nu știu ce să-și aleagă, aleg la întâmplare și se trezesc în prima săptămână că nu le place materia, iar apoi toată lumea dă fuga la sec­re­tari­at să își schimbe materia, dacă mai poate.

    Ca să ajut studenții care vor trebui să ia această decizie grea în viitor, am decis să fac un mic „ghid” de opționale, din care sper să aflați lucruri care să vă fie de folos.

    Semestrul 4

    • Algebră com­putațion­ală. Aka Algebră 2 combinată cu crip­tografie. Cu domnul profesor Modoi. Același stil pe care îl are la cursul de algebră din primul an, scrie mult pe tablă, dă multe definiții și teoreme, cu tot cu demon­strații. La partea de crip­tografie se pune mai mult accent pe aspectul matematic, demon­strarea că RSA este corect, etc. și mai puțin pe partea de com­plex­i­tate in­for­mat­ică. Sunt vreo 5-6 lab­o­ra­toare, iar la sfârșit un colocviu oral foarte ușor.
    • Metode in­teligente de rezolvare a prob­lemelor reale. Se face cu doamna profesor Dioșan, whos awesome. E un fel de AI2, cu accent mai mare pe partea practică și se fac chestii gen digit recog­ni­tion/object recog­ni­tion/etc. Evaluarea se face pe baza unui proiect dezvoltat de-a lungul se­mes­tru­lui în echipe de câte 5. Profa preferă să dezvolți tu algoritmii de la 0, și nu te bazezi pe tooluri existente.
    • In­ter­acți­une om-calculator. Cu doamna profesor Guran. Opționalul preferat al celor care nu vor să se omoare cu învățatul. Anul trecut la lab­o­ra­toare se făcea ceva în Power Point și proiectul final consta într-un studiu de caz despre un site de la UBB. Anul acesta notarea se face printr-un proiect final despre o experienta in­ter­ac­ti­va de invatare a unei materii, nu printr-un studiu de caz despre un site UBB. Iar la laborator, primul consta intr-o serie de fotografii facute de studenti in care sa puna in evidenta in­ter­fetele prost facute, la al doilea laborator, studentul trebuie  sa aleaga o interfata grafica facuta de el si sa o prezinte unor uti­liza­tori din afara, sa primeasca feedback si sa faca mod­i­fi­car­ile aferente, iar la al treilea laborator se prezinta intro-ul proiec­tu­lui final care este un flyer, filmulet etc.
    • Fun­da­mentele limbajelor de programare. Cu domnul profesor Vancea. Cei care l-au făcut au lăudat mult cursul, pentru că au învățat multe, mai ales despre diferite paradigme de programare, dar e mult de lucru. La lab­o­ra­toare trebuie să analizezi diferite limbaje de programare și să compari unele aspecte ale lor; mai este un proiect de grup despre un limbaj la alegere (dar aprobat de profesor) și un examen final.
    • Aspect-Oriented Pro­gram­ming. Cu doamna profesor Cojocar. Se face în Java. S-a vorbit despre logging și spre final despre Spring și Spring MVC. Profa își dă interesul, nu sunt necesare prezențele nici curs nici la laborator, sunt 5 lab­o­ra­toare de predat (care sunt chiar ușurele – gen, dacă te duci la laborator, le poți face acolo și profa te ajută) și la sfârșit trebuie predat ceva referat.
    • Geometrie com­putațion­ală - din câte știu, nu s-a ținut niciodată     cursul.

    Semestrul 5

    • Public key cryp­tog­ra­phy. Aka Algebră com­putațion­ală, varianta ținută de domnul profesor Crivei, care predă Algebră la info engleză. Foooarte similar cursul cu celălalt, doar că se pune un pic mai mult accent pe partea de com­plex­i­tate in­for­mat­ică (big-Oh notation). Chiar și lab­o­ra­toarele seamănă. Nota finală e pe lab­o­ra­toare + teme primite la curs, care de obicei sunt aplicații concrete ale lab­o­ra­toarelor, doar că trebuie scrise pe foaie (gen criptează numele tău cu un anumit cifru, făcând toate calculele).
    • Roboti in­teligenți. Cu domnul profesor Oltean. Pentru mine a fost     probabil cea mai faină materie din toată facultatea, dar și cea mai grea și la care a trebuit să lucrez probabil mai mult decât la toate celelalte materii din anul 3 la un loc. De multe ori am stat cu colegii de echipă de la 5-6 după masa, până la 11 seara, lucrând la robot, câte 3-4 zile pe săptămână. Îi foarte mult de lucru, îi greu, dar e super tare și înveți multe (cum ar fi cum să dai găuri în plăci de aluminiu :D). În afară de faptul că îi greu să faci un robot să fie „in­teligen­t”, unele persoane mai întâmpină o di­fi­cul­tate la această materie: nu se înțeleg bine cu profesorul. Care cum!
    • Realitate Virtuală. Cu domnul profesor Rareș Boian. Cică e fun și bate mult înspre creatul de jocuri. Profesorii încearcă să ajute cât mai mult posibil. Notarea se face pe baza a 3 lab­o­ra­toare.
    • Analiza și gestiunea sistemelor in­for­mat­ice complexe. Cu domnul profesor Suciu. Trebuie făcută multă doc­u­men­tație, dar care apoi poate fi folosită la licență. Prezența la cursuri și lab­o­ra­toare nu e oblig­a­to­rie.
    • Date semi­struc­turate. Până acum era cursul doamnei profesor Navroschi, dar într-un an s-a făcut cu doamna profesor Varga. Ma­jori­tatea oamenilor nu au fost de acord cu această schimbare. Ideea este in­tere­san­tă, dar im­ple­mentarea a fost greșită. Mai ales lab­o­ra­toarele cică erau dureroase.
    • Programare dis­tribuită pe platforme Java. Cu domnul profesor Florin Boian. Îi SOD în Java.
    • In­stru­mente CASE. Cu X? Opțional ușor și ăsta, trebuie făcute ceva proiecte în OCLE, ceva tool al pro­fe­soru­lui, care apoi generează cod Java din diagrame.

    Semestrul 6

    • Aplicații pentru dis­poz­i­tive mobile. Cu domnul profesor Lazăr. Trebuie făcută o aplicație pentru Android și una pentru orice altceva la alegere, inclusiv frame­workuri cross-platform. Apli­cați­ile trebuie să aibă un master-detail + net con­nec­tiv­i­ty. Destul de ușor.
    • Tehnici de realizare a sistemelor in­teligente. Cu doamna profesor Czibula. Teoretic facem diferiți algoritmi din IA, pentru pathfind­ing, constraint-sat­is­fac­tion, etc. Practic, profa ne ajută pe cei care avem ceva de IA la licență. Dacă ai ceva de IA la licență, asta îți va fi proiectul, și mai trebuie o prezentare despre ceva de IA, care poate fi iar o parte din licență.
    • Controlul traficului web. Cu domnul profesor Bufny. SEO all the way. Trebuie să faci un site pe care să îl aduci pe prima pagină de pe Google pentru o frază cheie aleasă la începutul se­mes­tru­lui. Mai îi și un colocviu.
    • Aplicații multimedia peste web. Cu domnul profesor… Forest. Cică îi drăguț cursul. Trebuie făcut un proiect gen screen capture sau interfețe vocale, pe care se primește nota finală, cu doc­u­men­tație.
    • Business In­tel­li­gence. Cu doamna profesor Andreica. Se studiază analiza in­for­mați­ilor din bazele de date cu multe în­reg­istrări. Profa e pasionată. Se formează echipe de câte 5, trebuie găsite date cât mai multe într-un anumit domeniu în format CSV, sunt prelucrate, băgate într-o bază de date și apoi se obțin diferite rapoarte. Pe lângă aceasta, mai trebuie făcută și o prezentare despre ceva legat de BI.
    • Pre­lu­crarea imaginilor. Cu domnul profesor Prejmerean. Cică îi greu, multe lab­o­ra­toare, profesorul nu își explică bine cerințele și cursurile îs încurcate. Sunt 5 lab­o­ra­toare de predat, un referat de 4-5 pagini, un proiect pe tema refer­at­u­lui și un examen scris.
    • "Grafica pe calculator. Anul asta s-a facut cu Anca Andreica. Materia ii faina si profa ii super. Se face in openGL, dar chestii destul de elementare. Ai 5 lab­o­ra­toare chiar usoare, poti sa le faci in ce vrei C#/Java. Si se da un examen scris sau practic la alegere. Eu am dat practic si pot sa zic ca a fost un pic, da chiar numa un pic mai greu decat ultimele lab­o­ra­toare. Nota finala ii 50% lab­o­ra­toare, 50% examen si daca vrei poti sa faci o animatie sau un proiect si sa nu mai dai examen. Prezentele nu prea conteaza. Cel putin eu pe la laborator nu am mers decat atunci cand aveam de predat si nu m-o depunctat. La curs am cam fost ca era chiar fain si interesant."
    • Proiectare web și optimizare. Cu doamna profesor Dragoș Sanda. Nu știu detalii (încă).
    • Rețele Petri. Cu domnul profesor Toadere. Dacă ești prezent la toate cursurile, ai 7. What else do you need?

    Min­iopționalele din semestrul 6: pe lângă opționalele pomenite mai sus, din care trebuie alese 2, mai sunt încă 3 din care trebuie ales unul singur, Istoria In­for­maticii, Istoria Matem­aticii și Metodolo­gia Doc­u­men­tării și Elaborării Lucrărilor Ști­inți­fice. Nu sunt grele, trebuie făcute doar ceva referate, iar cursurile sunt doar odată la două săptămâni.

    Dacă am uitat vreun curs sau aveți o altă experiență la vreunul din ele, lăsați un comentariu.

    Mersi Paula, Mădă, Monica, Razvan, Miha, Bogdan, Loredana, Camelia și Ștefan pentru detaliile la opționalele pe care nu le-am făcut!