Experiența mea cu Linux part 4

    După mult timp petrecut exclusiv pe Windows, cu Linux izolat într-un Virtual Machine și folosit doar pentru examenul de SO, trebuie să folosesc din nou mai intensiv Ubuntu, din cauza in­tern­ship­u­lui.

    Pentru cei care nu mai țineți minte (sau sunteți cititori noi ai blogului), niciodată nu am avut o relațiepreabunăcu Linux. No, și acuma am început-o cu stângul (deși s-ar putea ca Windowsul să fie... gelos și să îmi fi făcut figurile)

    Au apărut vreo 2 variante noi de Ubuntu de când l-am folosit ultima oară, speram să se fi îm­bunătățit chestiile, mai ales că pe net era tare lăudat. No, să descărcăm Precise Pangolin și să-i dăm bătaie.

    Cum 32 de biți e retro, să încercăm să punem versiunea pe 64 biți. Kernel Panic. BSOD din Windows 8 arată de 1000 mai drăguț. Aici îi doar un ecran negru cu scris alb și urât de care te sperii. Mno, îmi dă de două ori kernel panic (înainte de instalare), deci bănuiesc că zvonurile că nu îi prea stabil au un sâmbure de adevăr cât Lodoicea maldivica.

    Okay, punem pe stick Ubuntu Precise Pangolin 32 bits și începem să instalăm. Custom in­stal­la­tion, selectăm hardul 2, eerrr, de ce nu îmi vede cele 2 partiții de pe el??? :-S De ce îmi zice că Used îi Unknown? Piscălit prin setări, dar rezultat, nada.

    Okay, încercăm să instalăm prin Wubi. Progrese rapide, dar la sfârșit o eroare de toată frumusețea. Yuppy. Întreb prietenul nostru comun, Google, despre această eroare și apare ceva interesant: dynamic disks not supported by Linux. :-" Ia să verificăm repede ce tip de drive îi hardu 2... dap, e dynamic. Nu mă întrebați ce și cum :(( Cum se transformă? Cu formatare. Mno, spor la șters 200 Gb chestii de pe el, copiat alte 200 Gb chestii de pe el pe un hard extern.

    După cele 3-4 ore care mi le-o mâncat din viață chestia asta, iar încerc să instalez Ubuntu. De data aceasta de pe alt stick, că am mers de acasă la Cluj. Când să selectez tipul de instalare, cred că am dat dublu click sau ceva, că o început să instaleze direct, pe hardul principal, cu Windows. Back, back, undo, undo, stop, die, stop, die, shutdown. Phew. Pare intact C:-ul.

    Mai încercăm odată și acuma se instalează. Yay. Și acuma fuguța la internship că întârziu. :D

    Ajung la internship, merge destul de bine Ubuntu, Unity arată binișor, dar problema mea veche tot rămâne: nu există un mess semidecent pentru Linux. Pidgin îi groaznic. Și no­ti­ficările îs neob­serv­abile. Trebuie să verific din 5 în 5 minute dacă mi-a scris cineva pentru că nu văd pătratul ăla semi­trans­par­ent. Să nu mai vorbesc de apli­cați­ile deschise. Max­i­mizarea lor face să devină ne­nav­i­ga­bil tot (îi ceva setare să scrie numele ferestrei lângă iconiță în dockul din stânga?). Sau ce să mai zic că instalarea RVM a eșuat. :|. Numa așa.

    Mno, pățăști.