Burn Notice

    Burn Notice

    Burn Notice e un alt serial de care m-am apucat recent (yes, I know, don't I ever get bored of starting new TV Shows? Nope) ca să îi țină locul la White Collar, la care nu mă uit din anumite motive (Roxi, sper că nu te uiți fără mine!!). Cele două seriale seamănă un pic, doar că per­son­ajele principale sunt de părți opuse ale legii. Pe când Neal ajunge să lucreze pentru FBI, Michael Westen (Jeffrey Donovan) e un fost spion care, în timpul unei operațiuni de „fi­nanțare” a unui șef de stat din Nigeria, este „ars”, adică este dat afară de către CIA. Dar amândoi sunt pedanți și le place să poarte costume tot timpul, chiar și când urmează secvențe de acțiune :))

    Spoilerz from now on

    Cumva reușește să scape cu viață și ajunge în Miami. Pentru că au­toritățile vor să îl țină sub control, el nu are voie să părăsească acest oraș; pentru că a fost dat acel „burn notice” pe numele lui, el conturile sale bancare sunt goale; pentru că a venit leșinat pe avion nu mai are nici bani cash; pentru că a lucrat ca spion nu are nici ce să treacă pe CV în vederea angajării la un loc de muncă normal. Și pentru că are probleme cu în­treținerea de relații cu alte persoane (mamă, prieteni, prietene), nu prea are cine să îl ajute. Și, ca să nu aibă viață prea ușoară, nici nu poate afla cine și de ce l-a ars.

    Până la urmă reușește să obțină niște ajutoare în persoana fostei lui iubite, Fiona Glenanne (Gabrielle Anwar), care e cam dornică de a apăsa trăgaciul, și de la un fost spion, Sam Axe (Bruce Campbell) care acuma toată ziua stă și bea pe plajă. Desigur, între aceștia doi există un trecut comun, așa că nu se înțeleg prea bine și se tot ceartă.

    Ca să facă rost de bani pentru a afla cine l-a ars, Michael începe să lucreze ca un fel de detectiv particular. Misiunile sale nu sunt foarte in­tere­sante, și sunt cam pre­viz­ibile deobicei. Chestia in­tere­san­tă însă e că Michael narează și explică uneori acțiunile sale, ca pentru un n00b spy. Explică cum să faci un bug ieftin din două telefoane,  cum să atragi atenția FBI-ului (with a fake bomb), cum să spargi la cineva în casă părând cât mai inocent (by taking a yoghurt from their fridge),  cum să scapi de cineva care te urmărește cu mașina (by driving like an idiot). Fază care m-a im­pre­sion­at foarte mult e cum a scăpat de drug dealerul care stătea lânga „a­parta­men­tul” pe care l-a închiriat: pentru că acesta avea ușă de metal securizată, a folosit un detector de metale pentru a vedea unde este stâlpul de susținere cel mai apropiat, a delimitat zona aceea cu duct tape și a slăbit un pic pereții din spatele casei. După ce dealerul a venit la ușă înarmat când Michael a bătut la ușă, fostul spion l-a împușcat în genunchi prin zona delimitată cu duct tape, iar în timp ce acesta încerca să se protejeze de un atacant care ar intra pe ușă, Michael a demolat restul de zid din spate și l-a luat prin sur­prindere. All this nicely explained, for dummies.

    Serialul nu ar fi complet fără o mămică ipocon­dri­acă, care îl enervează la culme pe personajul principal, dar care totuși o ajută în fiecare episod.

    Un mic dislike ar fi actrița care o joacă pe prietena lui, care mie personal nu îmi place. Un alt minus, sau plus, depinde de unde te uiți, e că serialul are 5 sezoane.

    Eu îi dau un 8 serialului. Mai vedem ce o să zic când îl termin. Sper să aibă o rezolvare cât de cât decentă a misterului... :)))

    P.S. Credeți că mi s-a schimbat stilul de scriere de anul trecut?